Referatul procurorilor:
În cursul anului 2011, Morgenstern Avraham, reprezentantul S.C. Shapir Structures S.R.L., a oferit primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, prin intermediul unui apropiat al celor doi, Schwartzenberg Emilian, suma totală de 175.000 de euro pentru a facilita câştigarea de către societatea pe care o reprezenta, în condiţii avantajoase, a licitaţiei având ca obiect contractul de construire a Campusului social Henri Coandă în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro). Traseul mitei a fost următorul:
- Societatea off shore Larton Consultants Ltd (unic asociat al S.C. Shapir Structures S.R.L.) transferă în contul societăţii Melici Management Inc. (beneficiar real Schwartzenberg Emilian) suma de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi suma de 173.012 euro la data de 24.08.2011;
- Societatea Melici Management Inc. transferă în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la aceeaşi bancă - Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, suma de 40.000 euro în aceeaşi dată; tot în contul personal al lui Mazăre Alexandru deschis la Israel Discount Bank, Sucursala 156, Netanza, Israel, Melici Management Inc. a transferat suma de 40.000 euro în data de 06.12.2011. Operaţiunile prin care fraţii Mazăre au primit sumele de bani susmenţionate au avut ca justificare „fees” - onorariu.
Aceste sume de bani au fost oferite primarului Mazăre Radu Ștefan pentru ca acesta să efectueze o serie de demersuri, unele intrând în atribuțiile sale de serviciu (cum ar fi inițierea unor hotărâri de consiliu local, astfel cum se va arăta mai jos, prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziție sau prin care a fost favorizată societatea Shapir Structures), altele în afara atribuțiilor de serviciu (cum ar fi consilierea reprezentantului Shapir Structures, Morgenstern Avraham, în cadrul a numeroase întâlniri avute de cei doi pe parcursul desfășurării procedurii de achiziție). Unele dintre cele mai importante demersuri efectuate de primarul Mazăre Radu Ștefan în favoarea societății Shapir Structures au fost cele prin care, la solicitarea lui Morgenstern Avraham adresată acestuia în timpul unei întâlniri private între cei doi, a fost aprobată creșterea valorii contractului de achiziție cu suma de 3.722.910 lei fără TVA – circa 900.000 de euro (de la suma de 37.241.120 lei cât a fost valoarea estimată de autoritatea contractantă la publicarea anunțului de achiziție publică la suma de 40.964.030 lei cât a fost oferta financiară a societății Shapir), prin Hotărârea Consiliului Local nr. 293/28.11.2011, inițiată de primarul Mazăre Radu Ștefan.
Conturile utilizate pentru aceste transferuri au fost cele deschise la LGT Bank din Liechtenstein de firma Melici Management Inc. (societate off shore controlată de Schwartzenberg Emilian – în care societatea L C Ltd (unicul asociat al societăţii Shapir Structures S.R.L.) transferă din Cipru sumele de 109.835 euro la data de 28.07.2011 şi 173.012 euro la data de 24.08.2011. Din acest cont, Schwartzenberg Emilian transferă la Israel Discount Bank, Sucursala …. Netanza, Israel în contul personal al primarului Mazăre Radu Ştefan suma de 95.000 euro la data de 13.09.2011 şi suma de 40.000 euro în contul fratelui acestuia, Mazăre Alexandru, la aceeaşi dată, precum şi 40.000 euro în contul fratelui acestuia, Mazăre Alexandru, la data de 06.12.2011. Aceste operaţiuni au ca justificare „fees” - onorarii.
Aceste informaţii au rezultat din analiza documentelor bancare, a ordinelor de plată şi a extraselor aferente conturilor deţinute de Melici Management Inc., beneficiar real Schwartzenberg Emilian alias Elan, de la banca LGT Bank din Principatul Liechtenstein. Aceste documente au fost obţinute într-o altă cauză aflată în instrumentarea Direcţiei Naţionale Anticorupţie, însă, în baza comisiei rogatorii cu autorităţile judiciare din Liechtenstein efectuate în prezenta cauză, s-a obţinut acordul de folosire a acestor documente.
Cu privire la transferurile sus-descrise efectuate între societăţile Larton Consultants şi Melici Management, inculpatul Morgenstern Avraham a declarat că nu îşi aminteşte care a fost scopul lor, însă a precizat că între cele două societăţi exista un contract privind acordarea de consultanţă din partea firmei Melici către Larton. Fiind întrebat în ce a constat această consultanţă oferită de firma Melici, inculpatul a declarat că Melici a căutat proiecte în Europa, cum ar fi în România, Ucraina, Serbia, fără a găsi vreodată vreun proiect, Melici nu a furnizat nimic firmei Larton, rezultatul a fost zero.