”Procurorul General a primit petiția Declic, semnată de peste 40.000 de membri. A promis că o va analiza și va lua o decizie. Îi cerem să redeschidă ancheta 10 august și să aflăm cine sunt vinovații”, anunță un comunicat comun.
Reprezentanții grupurilor civice au precizat că au reiterat caracterul pașnic al protestelor din Piața Victoriei, demonstrat în timp, și faptul că lucrul pe care l-au avut manifestanții în comun a fost refuzul abuzurilor și a violenței. Aceste aspecte sunt în contradicție cu afirmațiile cuprinse în Ordonanța DIICOT care laudă demersul forțelor de ordine de a-i trata pe protestatari ca pe o "cultură iremediabil compromisă" care trebuia adusă ”la stadiul de brazdă”, au subliniat aceștia.
Grupurile civice au reclamat mai multe aspecte din dosar, precum termenele prea lungi, modul în care a fost realizată ancheta și echidistanța procurorului de caz.
”Participanții la întâlnire au adus în atenția procurorului general mai multe aspecte neconforme sau lipsa din textul ordonanței DIICOT care ridică semne de întrebare asupra modului de realizare a anchetei și asupra echidistanței procurorului de caz și justifică, în opinia noastră, redeschiderea dosarului și preluarea acestuia de către Parchetul General: necesitatea desecretizării comunicărilor dintre jandarmi și șefii acestora, motivele pentru care persoanele cunoscute ca agitatori cu antecedente violente nu au fost extrase din mulțime, absența cercetării de teren și expertizei criminalistice asupra grenadelor de mână cu efect iritant-lacrimogen, absența evaluării expertului din dosar asupra nivelului concentrației de gaz, acoperirea numerelor de identificare ale jandarmilor, faptul că nu au fost audiate toate persoanele vătămate care au depus plângere și, nu în ultimul rând, eludarea rolului colonelului Cătălin Răzvan Paraschiv.”, precizează comunicatul.
Un comunicat despre întâlnire a fost dat și de Gabriela Scutea, care precizează că ”a indicat procedurile legale pentru contestarea ordonanței, susținerea pentru continuarea cercetărilor în dosarul disjuns în favoarea Secției parchetelor militare din cadrul PICCJ într-o manieră accelerată (independent de verificările care vor fi făcute asupra ordonanței adoptate de DIICOT), precum și faptul că toate persoanele interesate pot utiliza căile procedurale pe care le au la dispoziție.”, anunță ziare.com.
Cele 21 de grupuri civice informează că, la întâlnire, ”Procurorul General a recunoscut că a studiat textul ordonanței și a menționat rezervele personale cu privire la modul de redactare al acesteia. Totodată, Gabriela Scutea a specificat faptul că opinia domniei sale, justificată de dreptul procurorului general de verificare a procurorilor din subordine, se va baza pe probatoriul din cele 133 de volume ale dosarului.”
Reamintim că dosarul deschis în urma violențelor de la protestul diasporei de pe 10 august 2018 a fost clasat parțial. Procurorii DIICOT au transmis că nu există probe care să susțină acuzația că ar fi fost vorba despre o lovitură de stat, așa cum susținea Jandarmeria Română în plângerea depusă la Parchet, dar nici că ar fi fost pregătită reprimarea protestului. În schimb, s-a admis că unii jandarmi au fost violenți cu protestatarii, astfel că vor fi investigați de procurorii militari.