La peste o lună de la debut, scandalul azilelor groazei este departe de a se fi încheiat. Din contră, noi situații revoltătoare continuă să iasă la iveală, fapt ce a determinat autoritățile să ia noi măsuri.
”Dosar penal deschis după controlul de urgenţă făcut miercuri la un centru pentru vârstnici! Decizia a fost luată de către reprezentanţii Poliţiei Argeş care au coroborat datele obţinute şi au întocmit un dosar penal pentru infracţiunea prevăzută de articolul 297 Cod Penal, abuz în serviciu”, anunţă, vineri dimineaţă, Prefectura Argeş, potrivit News.ro.
Potrivit sursei citate, inspectorii DSP au revenit joi la centru, unde au găsit mai multe nereguli.
”Au fost surprinşi să găsească angajaţii centrului în bucătărie în timp ce pregăteau mâncare: 40 de litri de ciorbă, piure de cartofi care li se servea cu mezeluri, orez cu lapte. Asta, deşi miercuri, reprezentanţii centrului au declarat şi arătat un contract cu o firmă de catering. Activitatea bucătăriei a fost suspendată”, a transmis prefectul de Argeş, Radu Perianu.
Acesta a precizat că a fost verificat şi modul în care li se acordă asistenţă medicală oamenilor din centru.
”22 de beneficiari sunt înscrişi la un medic primar geriatrie gerontologie, 4 dintre ei nu au mai fost monitorizaţi din 2022! Aceşti oameni au foi de observaţie din care nu reiese o prescripţie medicală”, a mai afirmat prefectul de Argeş.
Prefectura a mai transmis că reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă au identificat o persoană care lucra la centru, fără forme legale.
Amenda aplicată este de 20.000 de lei. O altă sancţiune a fost dată pentru că un lucrător avea trasate sarcini pentru care nu avea pregătire. Valoarea amenzii este de 3.500 lei.
”DSVSA a amendat societatea cu 1.200 lei pentru manipularea necorespunzătoare a alimentelor”, au mai transmis reprezentanţii Prefecturii Argeş.
Echipa de control constituită la nivelul Prefecturii Argeş a făcut, miercuri, verificări la un azil privat din Piteşti, destinat îngrijirii bătrânilor.
Primele constatări erau legate de faptul că cei internaţi acolo nu primesc suficientă hrană, nu sunt lăsaţi să vorbească la telefon cu rudele lor, iar unul dintre cei internaţi dormea pe o canapea amplasată într-un hol.
Trei beneficiari despre care autorităţile nu fuseseră informate au fost găsiţi în subsol.
Reamintim că marți, 4 iulie, 31 de percheziţii au fost făcute în Bucureşti şi în judeţele Ilfov, Ialomiţa, Călăraşi, Constanţa, Olt şi Argeş. Astfel au ieșit la iveală neregulile grave petrecute în cămine ale groazei.
În urma descinderilor, aproape 100 de persoane au fost preluate de autorităţi din trei imobile în care ar fi trebuit să primească îngrijiri. Anchetatorii au stabilit că, în loc să fie îngrijiţi, beneficiarii au fost supuşi la tratamente inumane ori degradante.
Exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa/neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi neasigurarea igienei beneficiarilor.
O zi mai târziu, respectiv pe 5 iulie, procurorii au anunţat că 24 de persoane au fost reţinute şi două plasate sub control judiciar, în urma percheziţiilor la centrele pentru persoane vulnerabile.
Pe aceeași temă: Stenograme tulburătoare din dosarul căminelor groazei - Tratamente INUMANE pentru bătrânii din azile, torturați până la deces