Reactivii de laborator sunt substanţe utilizate în majoritatea analizelor medicale. Reactivul se amestecă cu proba biologică recoltată de la pacient și ajută aparatul să determine, spre exemplu, nivelul de colesterol sau glicemie din sânge.
Rise Project scrie că, în perioada 2007-2009, spitalele din România au cumpărat reactivi de laborator de la Dorin Cocoș în valoare de 85 de milioane de lei.
Jurnaliştii scriu şi despre o altă afacere a lui Dorin Cocoş care a trecut neobservată în anul 2012. Este vorba despre trei licitaţii câştigate de aceleaşi firme ale omului de afaceri pentru care Institutul Matei Balş, condus de Adrian Streinu-Cercel, a plătit dintr-un foc 18 milioane de euro.
Directorul de la Matei Balş a declarat pentru Rise Project că de aceste contracte se ocupă departamentul de achiziții şi că nu ştie prea multe despre subiect.
,,La mine contractele ajung doar la semnat. Noi avem analize foarte scumpe, unele costă chiar și 360 de euro. Valoarea contractele pentru mine este total nesemnificativă”, a completat acesta.
Jurnaliştii susţin că la vedere, societăţile erau controlate de sora şi de cumnata lui Dorin Cocoş. Într-una singură, fostul soţ al Elenei Udrea a fost acționar direct la un moment dat: Meditest Global 2002.
Operațiunile bancare efectuate de omul de afaceri au intrat în atenția Oficiului pentru Combaterea Spălării Banilor. Experţii susţin că prețurile celor trei contracte atribuite de Institutul Matei Balș au fost supraevaluate chiar și de trei ori. Constatările ONPCSB au ajuns la DNA, iar procurorii investighează deja de o lună afacerile celor trei firme ale familiei Cocoș, scrie Rise Project.
Contactat de Rise, Dorin Cocoș nu a vrut să comenteze pe marginea acestui subiect. Omul de afaceri a fost trimis în judecată în două dosare majore de corupție şi a fost deja condamnat la 3 ani de închisoare cu executare în cazul licențelor Microsoft.