Un bătrân de 76 de ani, care a făcut o hemoragie digestivă, aşteaptă de patru zile transfuziile care l-ar ajuta să-şi revină.
"Am stări de ameţeală, mă dezechilibrez. Mi-e frică să nu cad pentru că nu te simţi în siguranţă când nu ai putere. Vreau să trăiesc, dar am nevoie de ajutor", spune Victor Lăzărescu.
În secţia de Medicină internă a Institutului Clinic Fundeni sunt internaţi acum 47 de pacienţi. 9 dintre ei au nevoie urgent de transfuzii iar şase nu pot fi operaţi pentru că nu există sânge suficient în spital. Dumneavoastră puteţi să-i ajutaţi. Este indicat să donaţi dimineaţa, după ce aţi mâncat fructe sau legume şi aţi băut o cană de ceai sau de cafea.
Medicii spun că nu s-au mai confruntat niciodată cu o criză de sânge atât de mare.
"Nu primim pentru niciun pacient sânge. Pentru unii pacienţi care vin în urgenţă poate să-i coste chiar viaţa dacă nu avem cum să le menţinem tensiunea", spune Laura Iliescu, şef secţie Medicină internă, Institutul Clinic Fundeni.
Aproape că nu este spital în care să nu fie amânate operaţii, în prezent.
În secţia de Terapie intensivă a Spitalului Floreasca se zbat între viaţă şi moarte mai mulţi răniţi în accidente rutiere. Din cauza lipsei de sânge... "Stau mult în Terapie intensivă, creşte riscul complicaţiilor, infecţiilor, se desprind greu de ventilator", explică Ioana Grinţescu, şef clinică ATI Spitalul Floreasca.
Potrivit statisticilor, 25% dintre oameni vor avea nevoie de o transfuzie de sânge o dată în viaţă.