Sculptorul Dumitru Pasima a încetat din viață, marţi, la vârsta de 87 de ani.
Tragicul anunţ a fost făcut public de către fiica artistului, Lila Passima, pe rețelele de socializare.
Dumitru Pasima a fost un artist al cărui demers „a explorat de-a lungul timpului teritoriul sculpturii clasice, adăugându-i elemente ale spiritualităţii lumii creştine şi construind o sinteză formală apropiată lumii greco-romane, culturilor mediteraneene şi bizantine.”, realatează fiica artistului.
„Folosind sistemul de semnificații și simboluri din lumea tradițională creștină, cu surse de inspirație din arta țărănească și cultă autohtonă, cât și a teritoriilor din Balcani, Dumitru Pasima a creat o sculptură monumentală epurată de accesorii decorative și descriptive, transfigurând semnele lumii figurative într-o poetică a geometriei spațiului sacru (Poarta, Veghe, Sacrificiu, Mioritica, Scara, Pieta, Mama și Fiul, Zbor, Intrarea în paradis,etc.).
Nu același lucru a urmărit în arta portretului, unde atenția sa s-a îndreptat spre frământarea și modelarea expresivă a materiei, spre surprinderea expresiei chipului până la detaliile ultime ce construiesc identitatea, dând astfel imaginii figurative o materialitate și o plasticitate ce l-a apropiat de arta portretului roman”, a adăugat Lila Pasima.
Dumitru Pasima s-a născut în anul 1935, în Macedonia, sculptorul Dumitru Pasima a absolvit, în 1963, cursurile Academiei de Artă Bucureşti, Secţia sculptură. A fost profesor de sculptură la Liceul de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din Bucureşti şi membru al Uniunii Artiştilor Plastici din Romania.
Printre lucrările de for public realizate de artist se numără: Alexandru Lăpuşneanu – Blaj, bustul lui Mihai Eminescu – Lugoj, Vlad Ţepeş şi Titu Maiorescu – Bucureşti.