Recunoscut pentru numeroasele filme în care a tratat tema colonialismului şi războiul din Algeria, Rene Vautier se considera la un moment dat cineastul ‘cel mai cenzurat’ din Franţa, multe din filmele sale deranjând prin mesajul transmis, iar unele dintre acestea fiind chiar interzise.
Născut la 15 ianuarie 1928 la Camaret-sur-Mer, Rene Vautier s-a confruntat cu numeroase provocări de-a lungul vieţii pentru susţinerea principiilor sale privind tema colonialismului. A fost închis, a făcut greva foamei, a fost ameninţat şi condamnat, însă a realizat zeci de filme şi documentare despre războiul din Algeria, printre cele mai cunoscute fiind ‘Une nation, l’Algerie’ (1954) sau ‘Algerie en flammes’ (1958).
A fost în atenţia instituţiilor statului francez, fiind acuzat că a atentat la securitatea internă a statului, pentru declaraţiile sale potrivit cărora ‘Algeria va fi oricum independentă’.
Absolvent în 1946 al Institutului pentru înalte studii cinematografice, Rene Vautier a avut un rol important în formarea primei generaţii de cineaşti algerieni.
Pentru filmul ‘Avoir 20 ans dans les Aures’ (1972) a fost recompensat la Festivalul de la Cannes, în 1972, cu Premiul internaţional al criticii.
Filmul a fost văzut peste tot în lume, dar mi-era ruşine că nu pot răspunde oamenilor care mă întrebau cum de cineaştii francezi nu au făcut un film despre războiul din Algeria, declara Vautier într-un interviu pentru L’Humanite, în ianuarie 2001.
‘Afrique 50′, un scurtmetraj de 17 minute, realizat pe parcursul a 20 de ani, şi totodată primul film francez anticolonialist, a fost cenzurat timp de patruzeci de ani şi i-a adus regizorului o condamnare la un an de închisoare. În 1997 ministerul francez al afacerilor externe i-a returnat lui Rene Vautier copia confiscată a filmului Afrique 50. Până în 2008, nicio televiziune franceză nu a difuzat documentarul.
Pentru participarea sa la acţiunile Rezistenţei Franceze, la vârsta de 15 ani, a fost decorat de Charles de Gaulle cu distincţia ‘l’Ordre de la Nation’.
În 2000 a fost decorat de Institutul Cultural din Bretania cu distincţia ‘l’Ordre de l’Hermine’.
În 2014 a realizat împreună cu fiica sa, Moira Chappedelaine-Vautier, filmul documentar ‘Histoires d’images, Images d’Histoire’.