Începând cu anul 1991, în calitate de profesor asociat, din 1992 ca profesor titular, iar mai apoi cu statutul de profesor consultant al Facultății de Silvicultură din Suceava, a predat disciplinele biostatistică forestieră, cercetări operaționale, dendrometrie, studiul lemnului, monitoring forestier și metodologia cercetării științifice în silvicultură, scrie obiectivdesuceava.ro.
A desfășurat o prodigioasă activitate profesională cu contribuții de excepție la dezvoltarea științelor silvice în țara noastră și pe plan internațional. Activitatea științifică deosebită a fost răsplătită cu Premiul ”Traian Săvulescu” al Academiei Române, cu Ordinul național ”Meritul științific” și Ordinul Național “Steaua României”. A fost membru al Academiei Române, președinte al Secției de Silvicultură a Academiei de științe Agricole și Silvice și președinte de onoare al Societății ”Progresul Silvic”.
Victor Giurgiu a fost întemeietorul școlii românești de auxologie forestieră, iar în anul 1994 a pus bazele Laboratorului de Biometrie Forestieră de la Facultatea de Silvicultură din Suceava. În calitate de conducător științific de doctorat la Universitatea ”Ştefan cel Mare” din Suceava a contribuit la formarea a 20 de doctori în silvicultură, unii dintre ei urmându-i în cariera didactică la Facultatea de Silvicultură din Suceava, pentru care a fost un ilustru întemeietor, se arată într-o informare transmisă de decanul Facultății de Silvicultură Suceava, Ciprian Palaghianu.