Istoricul Marius Oprea i-a transmis o scrisoare deschisă procurorului general Bogdan Licu, prin care îi atrage atenția că multe dintre documentele din arhivele fostei Securități, aflate la Ministerul Public, ar fi fost distruse. Totul s-ar fi întâmplat cu aprobarea Laurei Codruţa Kovesi, pe când aceasta era procuror general, a informat Realitatea TV, citând cotidianul.ro.
"Parte sau toate aceste documente au fost distruse, în cursul unor operațiuni dispuse de generalul Ion Vasilache și aprobate de fostul procuror general Laura Codruța Kovesi, după numirea generalului Vasilache în fruntea de șef al Direcției Parchetelor militare, în anul 2008. Motivul ivocat a fost depășirea termenului legal de păstrare a documentelor" se arată în scrisoarea transmisă procurorului general.
Pe parcursul operațiunilor de distrugere a documentelor, mai spune istoricul Marius Oprea, o parte dintre acestea au fost sustrase de muncitori ai Fabricii de celuloză și Hârtie Zărnești sau Scăeni, locații unde s-au desfășurat operațiunile de distrugere.
"Vă reamintesc că practica distrugerii dosarelor fostei Securități ,,cu forme legale” nu este una nouă, ea fiind cunoscută încă din 1991, odată cu izbucnirea ,,scandalului Berevoiești”, când s-a putut face dovada unor distrugeri sistematice de documente de către Serviciul Român de Informații. În legătură cu acele fapte, s-a făcut o anchetă penală, ale cărei concluzii nu au fost făcute publice nici până astăzi" se arată în documentul transmis de Marius Oprea.
Acesta îi cere procurorului general interimar al Românei să investigheze și dacă SRI a predat toate dosarele Consiliului Național pentru Studierea Arhivelor fostei Securități, conform sursei citate.
--------------------------------------
UPDATE | Istoricul Marius Oprea a intervenit la Realitatea TV și a oferit explicații suplimentare:
"Nu ma poate lasa rece distrugerea documentelor de o asemenea valoare istorica. Am asistat la salvarea unor dosare, care au putut fi achizitionate de pe piata libera, de exemplu un prieten le-a luat de la un anticariat din Bucuresti.
Nu prea ne putem proteja, pentru ca in legea pentru studierea arhivelor fostei securitati nu se prevede nicio pedeapsa, pur si simplu, daca ai fost agent, poti sa declari ca ai fost si gata, se incheie analiza in CNSAS si trimiterea dosarului tau in judecata.
S-a urmarit ca noi, romanii, sa nu stim mare lucru despre comunisti, cei care au preluat puterea in 1989 provin din fostele structuri. Am fi vazut ca dupa 22 decembrie, daca stiam care sunt cei care au colaborat, am fi vazut ca nu s-a intamplat decat o rotatie a cadrelor.
Am foarte mare incerdere in domnul Licu, i-am adresat aceasta scrisoare, nu am putut insista atunci cu amanunte, acum i-am furnizat toate datele".