Sucul de sfecla contine nitrați anorganici, acesti compusi putand fi gasiti in salata verde si varza. In organism, se transforma in oxid nitric, care relaxeaza si dilata vasele de sange, ceea ce duce la o reducere a presiunii.
Sucul de sfecla a fost testat pe 64 de pacienți cu varste cuprinse intre 18 si 85 de ani. Jumatate din acesti oameni au luat medicamente pentru hipertensiune arteriala. Oamenii au fost impartiti in doua grupuri.
Primul grup a baut 250 ml de suc de sfecla zilnic, iar al doilea grup au luat medicamente. Experimentul a durat timp de patru saptamani.
Acest experiment a aratat beneficiile consumului de suc de sfecla. Inca din a doua saptamana a fost raportata o scadere a tensiunii arteriale. Multe dintre aceste schimbari au insemnat o revenire la valorile normale.
Dar la doua saptamani dupa experiment, si dupa ce a fost suspendata utilizarea de suc de sfecla, presiunea a revenit la nivelul anterior. Grupul de persoane care au baut suc de sfecla au observat o imbunatatire cu 20% a vasodilatatiei si reducerea hipertensiunii cu aproximativ 10%, ceea ce reduce riscul de boli de inima.
In grupul care au luat medicamente, nu a existat nici o imbunatatire semnificativa. Medicamentele utilizate pentru a obtine o scadere a tensiunii arteriale au inregistrat valori de 9 mm si 5 mm, scrie frunza-verde.ro.