"Astazi am explicat cu detalii intr-o conferinta de presa sustinuta la Camera Deputatilor ca exista si alte institutii medicale din tara care au folosit diferite dispozitive pentru pacientii cu afectiuni grave de inima, cu refolosire. Nu stim daca sunt dispozitive de la morti sau care provin din studii clinice.
Sunt 3 studii din 2015, 2016 și 2019 care sustin ca au montat in conditii de siguranta unor pacienti aceste dispozitive. Avem astfel o chestiue de ordin etic. Adica daca un stat nu are bani sa gaseasca solutii pentru pacienti atata timp cat nu sunt santajati cu bani.
Daca acest act e unul prin care mi se salveaza viata pentru ca nu plateste Casa Nationala de Asigurari, situatia este alta. Deci este o problema de ordin etic nu tehnic.
Exista un Institut de Boli Cardiovasculare care se afla in subordinea Ministerului Sanatatii, care a reimplantat timp de 14 ani dispozitive medicale pentru pacientii cu afectiuni grave, ei spun ca in faza de studii.
Pacientii nu trebuie sa fie pusi (sa aleaga - n.r.) intre bani si viata. Asta se va intampla cand sistmul medical nu va fi sugrumat de umefistan. Tot sistemul trebuie restructurat din temelii. Relatia dintre CNAS (trebuie regandita - n.r.), care sa nu mai aiba monopol, si pacientul - daca cotizeaza - sa beneficieze de servicii medicale", a afirmat Emanuel Ungureanu, la Realitatea PLUS
El a atras atentia ca nu trebuie mers "pe fenta procurorilor", care ne livreaza acum un singur caz (al medicului Tesoianu - n.r.), subliniind ca este vorba despre "practici generalizate in sistemul sanitar romanesc".
"Procurorii le-au neglijat cu probe pe masa pe care le-am adus timp de 20 de ani", a arătat Emanuel Ungureanu care, de peste 20 de ani, indeplineste si functia de asistent social de spital.