'Începând din al doilea trimestru al lui 2017, este probabil ca tarifele de roaming în interiorul Uniunii Europene să fie eliminate. Comisia Europeană, guvernele celor 28 de state membre și Parlamentul European vor cădea de acord asupra acestui lucru în scurt timp', a declarat Günther Oettinger.
Declarațiile lui Oettinger vin la o lună după ce Comisia Europeană a renunțat la planurile sale vizând eliminarea tarifelor de roaming începând din 2016, în urma obiecțiilor venite de la companiile de telecomunicații și de la mai multe mici state membre.
Însă un nou compromis a devenit necesar după protestele organizațiilor pentru protecția consumatorilor și a Parlamentului European.
'Dacă tarifele de roaming vor fi eliminate începând din 2017, companiile vor avea la dispoziție un an în plus față de planurile anterioare pentru a se conforma la noile reguli', a apreciat Oettinger .
De asemenea, Comisarul european pentru economia și societatea digitală a subliniat că UE trebuie să-și consolideze piața de telecomunicații, punând în evidență faptul că în Europa există 280 de companii de telecomunicații comparativ cu doar patru în SUA.
'Pentru a deveni mai competitive și a-și consolida rețelele, mult mai multe companii vor fuziona în următorii ani. Aceasta ar trebui să permită industriei europene de telecomunicații să joace un rol mai mare pe scena globală', a apreciat Günther Oettinger.
Potrivit datelor publicate de Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații /ANCOM/, cei aproape 23 de milioane de utilizatori de telefonie mobilă din România au vorbit 67 de miliarde de minute, în 2014, cu 5,3% mai mult decât în anul anterior. În acest context, statistica ANCOM relevă faptul că, anul trecut, s-a vorbit cu 40% mai mult către alte rețele mobile, iar consumul de voce în roaming a crescut cu 53%.