Românii care folosesc un cont bancar de plăţi cu servicii de bază vor scăpa de comisioanele percepute pentru deschiderea şi închiderea acestuia, precum şi de comisionul pentru retrageri de bani sau comisionul pentru interogarea soldului, potrivit unui act normativ apărut recent în Monitorul Oficial și care se va aplica de la finele lunii ianuarie 2018. În plus, românii cu venituri mici vor scăpa și de alte comisioane.
Băncile nu vor mai putea să perceapă anumite comisioane pentru conturile de plăţi cu servicii de bază, atunci când este vorba de persoanele fizice cu venituri lunare peste 60% din câștigul salarial mediu brut (momentan, 60% ar fi aproximativ 2.497 de lei). Concret, instituţiile de credit vor fi nevoite să ofere gratuit următoarele servicii:
- operaţiunile necesare pentru deschiderea şi închiderea unui cont de plăţi;
- retragerile de numerar pe teritoriul Uniunii Europene (UE) dintr-un cont de plăţi, la ghişeu sau la bancomate, în timpul sau în afara programului de lucru al băncii.
În ceea ce privește persoanele fizice cu venituri lunare aflate sub 60% din câștigul salarial mediu brut sau care în ultimele șase luni au avut venituri cumulate până sub 60% din salariul mediu brut, acestea vor beneficia și de alte gratuități, potrivit AvocatNet.ro.
Mai exact, în afară de serviciile ce permit toate operațiunile necesare deschiderii și închiderii unui cont de plăți, lista va include serviciile de administrare de cont și serviciile ce permit depunerile de bani în cont. Însă retragerile de bani la ghișee sau bancomate vor fi gratuite doar în România, nu și în alte țări UE.
Măsurile sunt incluse în Legea nr. 258/2017 privind comparabilitatea comisioanelor aferente conturilor de plăţi, schimbarea conturilor de plăţi şi accesul la conturile de plăţi cu servicii de bază. Documentul a apărut în decembrie 2017 în Monitorul Oficial și se va aplica după 30 de zile de la publicare, adică din data de 27 ianuarie 2018.
Băncile care vor percepe comisioane pentru serviciile gratuite stabilite de Legea nr. 258/2017 în cazul conturilor de bază vor risca să fie amendate cu sume cuprinse între 10.000 şi 50.000 de lei. În plus, instituţiile vor putea fi obligate să restituie banii încasaţi ilegal, altfel vor risca amenzi între 50.000 şi 100.000 de lei.