„De peste două săptămâni în spațiul public se discută de un pachet de legi și cum ar putea influența democrația. E normal ca societatea să fie preocupată. Totuși, dezbaterea e centrată doar pe SRI, ceea ce poate da de gândit. E necesar sa fac câteva precizări. Declarația poate arăta viziunea SRI de azi. Structurile de informații trebuie să fie în serviciul cetățenilor, respectând legile, drepturile și libertățile civile. E nevoie de echilibru: respectarea drepturilor civile, consolidarea instituțiilor statului în fața unor ameninări fără precedent. Voi comenta conținutul legilor abia după ce acestea vor fi asumate în cadrul procesului legislativ, în care SRI nu are decât un rol consultativ”, a explicat Eduard Hellvig.
„Aducerea la zi a legilor nu e un obiectiv recent, ci unul ratat în ultimii 30 de ani. SRI a cerut constant instrumente legale care să ne permită să fim mai eficienți. Adaptarea legislației trebuie să țină cont de reperele României: suntem membri UE și NATO, o țară democratică. Orice tentativă de întoarcere la reglementările din comunism trebuie respinsă din start”, a mai spus directoru lSRI.
„O precizare despre ce înțeleg eu prin Securitate și securism: Securitatea a devenit un creator de mentalități, corector de comprotament, judecător absolut. Laboratoarele Securității au fost abandonate în grabă în decembrie 89, dar virușii pătrunseseră în societate. Un astfel de virus e securismul. Securismul e ideea care presupune utilizarea traumelor societății pentru a crea foarte abil tocmai o reflecție de tip totalitar.
E ideea că în spatele a orice se ascunde un interes obscur: E manipularea adevărului și întreținerea unui conflict permanent în societate. Securismul sapă la temelia oricărui proces de democratizare
Securismul are abilitatea de a se prezenta ca un medicament, deși e virusul însuși. Securismul nu e apanajul exclusiv al celor care l-au creat. Securismul e bine reprezentat în prea multe medii ale societății noastre”, a mai declarat Hellvig.
„Vreau să consolidăm împreună societatea civilă pentru ca România să se vindece de securism;
Toată activitatea SRI din ultimii ani a avut ca obiectiv apropierea sa de standardele de performanță ale partenerilor transatlantici. Sunt primul director SRI care a condamnat public Securitatea. Același spirit al echilibrului ar trebui să domine noua legislație.
În 2016 am spus ceva ce susțin și acum: dincolo de celelalte prevederi ar trebui stipulat în lege că funcția de director să fie limitată la maximum 2 mandate. Predarea dosarelor privește dosare care anterior au fost păstrate din rațiuni de siguranța națională.
SRI este singura instituție deținătoare de arhivă a fostei Securități care și-a îndeplinit datoria legală și morală.
Am evitat constant să reacționăm chiar și când au avut loc multiple atacuri politice incorecte împotriva instituției și a mea. Am susținut includerea la Academia de Informații a unor cursuri despre totalitarism. Am reformat întreaga școală doctorală. Numărul tinerilor care vor să se înscrie în SRI a crescut în ultimii ani, iar SRI e un partener de încredere în NATO și UE”, a mai spus directoru lSRI.
„La începutul anilor 90, ca tânăr absolvent, am fost la proteste publice pentru a cere legea lustrației și o reformă în societate. Înțeleg personal ce înseamnă abuzul unui stat împotriva cetățenilor, de aceea cât timp voi fi într-o funcție publică voi lupta pentru ca aceste abuzuri să nu aibă loc”, a concluzionat Eudard Hellvig în declarația pe tema proiectulu ide legi de siguranță națională.
Declarațiile anunțate de SRI pe tema legilor privind siguranța națională vin după scandalul provocat de publicarea în presă a unui draft al unui proiect al pachetului legilor securității naționale. Potrivit proiectului, sporesc puterile serviciilor de informații în același timp cu restrângerea unor drepturi și libertăți.
Președintele Klaus Iohannis a declarat săptămâna trecută că este vorba de o primă variantă ce nu era destinată publicului larg și a sugerat că este o eroare făcută de publicația care le-a prezenttat: „Cineva, și știm cine, a considerat că e bine să le dea pe surse. E o eroare majoră, oamenii sunt îngrijorați”.
Referitor la proiectul pachetului de legi, analistul politic Dorin Iacob declara, la Realitatea PLUS, că cei care au conceput acest set de legi ar trebui demiși imediat de președintele Iohannis. Dorin Iacob spunea că cei care au conceput astfel de proiecte pe securitate națională nu sunt în acord cu timpurile pe care le trăim.