Șahin a declarat, într-o conferinţă de presă, că echipa sa încearcă să determine dacă vaccinul funcţionează împotriva tulpinei din Marea Britanie sau dacă ar fi necesar să-l adapteze, rezultatele urmând a fi cunoscute în termen de două săptămâni.
„Nu ştim în acest moment dacă vaccinul nostru este, de asemenea, capabil să ofere protecţie împotriva acestei noi variante”, a spus acesta, la o zi după ce vaccinul a fost aprobat pentru utilizare în Uniunea Europeană.
Şahin a precizat că varianta descoperită în Marea Britanie are nouă mutaţii, însă proteinele acestei noi variante sunt 99% aceleaşi cu cele de pe tulpinile predominante şi, prin urmare, BioNTech are „încredere ştiinţifică” că vaccinul său ar fi eficient, relatează The Guardian.
Dacă vaccinul ar trebui să fie ajustat pentru noua variantă, compania ar putea face acest lucru în aproximativ şase săptămâni, a mai spus acesta
"În principiu, frumuseţea tehnologiei messenger este că putem începe direct să proiectăm un vaccin care imită complet această nouă mutaţie - am putea fi capabili să oferim un nou vaccin tehnic în termen de şase săptămâni", a spus el.
Potrivit acestuia, modificările ar trebui, cel mai probabil, să fie aprobate de autorităţile de reglementare înainte ca noul lot de vaccinuri să poată fi utilizat, deoarece „datele privind eficacitatea” ar lipsi.
Întrebat când viaţa ar putea reveni la normal, directorul executiv al BioNTech a arătat că vaccinul nu va avea un impact adecvat asupra numărului de infecţii până la sfârşitul verii.
„Avem nevoie de o nouă definiţie a normalului. Virusul va rămâne cu noi în următorii 10 ani”, a mai spus oficialul.
Vaccinul BioNTech, dezvoltat împreună cu compania farmaceutică americană Pfizer, a fost autorizat pentru utilizare în peste 45 de ţări, mai arată sursa citată.