Decizia nu este definitivă, iar DNA poate face contestație, conform Agerpres. Mihai Bălan a fost reținut joi de DNA, pentru săvârșirea infracțiunii de abuz în serviciu în formă continuată, în dosarul în care senatorul Dan Șova este urmărit penal pentru trafic de influență.
Directorul CET Govora Mihai Bălan a încheiat cele două contracte cu o firmă de avocatură în perioada 2011 - 2014 "la ordinul şi în interesul" lui Dan Şova, susţin procurorii DNA, arătând că CET Govora are şase jurişti şi, în toată această perioadă, nu au fost necesare serviciile contractate.
Directorul Centralei Electrice de Termoficare (CET) Govora Mihai Bălan a fost pus sub control judiciar, în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu, pentru că a încheiat două contracte de asistenţă juridică cu o firmă, influenţat de senatorul Dan Şova.
Contractele de asistenţă juridică încheiate de Bălan reprezintă acte defectuoase îndeplinite în exercitarea atribuţiilor de serviciu, spun procurorii DNA în referatul cu propunerea de arestare a directorului CET Govora, scrie Mediafax.
"Mai întâi, trebuie precizat că la nivelul CET Govora, necesitatea achiziţionării serviciului de consultanţă juridică nu numai că nu a fost rezultatul unui proces decizional comun de jos în sus pe linie ierarhică ci a fost unul ce a aparţinut exclusiv directorul general Bălan Mihai care a acţionat la ordinul şi în interesul numitului Şova Dan-Coman, împrejurări din care rezultă nesocotirea celei mai elementare obligaţii de serviciu a unui director general aceea de a acţiona în interesul societăţii pe care o conduce", spun procurorii.
Ei arată că CET Govora a decontat în baza contractelor suma de 1.301.410 lei, astfel că, pe întreaga perioadă a derulării contractului, cu o frecvenţă lunară, s-au efectuat plăţi pentru diverse servicii juridice.
Anchetatorii precizează că, în cadrul CET Govora, era organizat la vremea respectivă, un departament juridic unde lucrau şase jurişti, aflat în subordinea directorului general.
"Principalul obiect de activitate al acestui departament îl constituia reprezentarea şi susţinerea intereselor CET Govora în faţa instanţelor judecătoreşti. Astfel se poate desprinde uşor concluzia că, entitatea publică a angajat cheltuieli total nejustificate cu achiziţia serviciului de asistenţă juridică. Pentru a întări această concluzie trebuie menţionat faptul că, în toată această perioadă, la nivelul conducerii CET Govora sau al oricărui compartiment nu a apărut vreodată necesitatea contractării de servicii de asistenţă juridică de natura celor care au făcut obiectul celor două contracte", mai spun anchetatorii.
Bălan a fost reţinut joi de procurorii DNA, care cer totodată Senatului încuvinţare pentru arestarea lui Dan Şova.
Potrivit procurorilor, în perioada octombrie 2011 - iulie 2014, Şova a pretins sume de bani şi a primit în total 100.000 de euro de la o persoană denunţătoare, în schimbul traficării influenţei sale reale pe care o avea pe lângă directorul general al centralei de energie termică (CET) Govora SA, Mihai Bălan, astfel încât acesta din urmă să asigure încheierea unui contract de asistenţă juridică cu o anumită societate de avocatură, contract de tip abonament lunar, la o valoare de 10.000 euro/lună.
Concret, Şova i-a spus persoanei denunţătoare că îi poate asigura încheierea unui contract de asistenţă juridică cu CET Govora SA de tip abonament lunar, uzitat la acea vreme, iar valoarea contractului va fi în cuantum de 10.000 euro/lună, spun anchetatorii.
În schimbul acestui serviciu, continuă procurorii, Şova a pretins de la persoana denunţătoare suma de 5.000 de euro pentru fiecare lună pe perioada executării contractului, adică jumătate din valoarea lunară a viitorului contract de asistenţă juridică ce urma să se încheie între CET Govora şi casa de avocatură respectivă.
În cursul lunii decembrie 2011, între CET Govora şi societatea de avocatură s-a încheiat contractul de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora, precizează DNA.
În perioada decembrie 2011 - decembrie 2012, societatea de avocaţi a emis lunar, către CET Govora, facturi pentru activităţile de asistenţă juridică prestate în perioada decembrie 2011 - decembrie 2012.
În aceeaşi perioadă, Şova ar fi încasat de la societatea de avocaţi suma totală de 60.000 de euro. Banii erau încasaţi în numerar, în fiecare lună, prin intermediar, la puţin timp după ce societatea de avocaţi încasa banii de la CET Govora, spun procurorii.
În luna decembrie 2012, contractul de asistenţă juridică s-a încheiat prin ajungere la termen. La acea vreme Mihai Bălan nu mai ocupa funcţia de director general al CET. În luna martie 2013, Bălan a revenit în funcţia de director general al CET Govora.
În cursul lunii mai 2013, între CET Govora şi aceeaşi societate de avocatură s-a încheiat un nou contract de asistenţă juridică, onorariul stabilit fiind de 10.000 euro/lună. Contractul s-a încheiat pe o perioada de un an, iar obiectul acestuia se referea la activităţi juridice pentru litigiile în care parte era CET Govora, mai spun procurorii.
Ei îl acuză pe Şova că şi în timpul derulării acestui contract a încasat un comision de 40.000 euro.
Senatorul ar fi folosit cea mai mare parte a banilor primiţi pentru a achita un imobil cumpărat în Bucureşti.
În sarcina lui Bălan s-a reţinut că acesta, în calitate de director general al CET Govora, a încheiat cu o societate de avocaţi două contracte şi, în perioada ianuarie 2012 - august 2014, a avizat din partea CET plăţile efectuate în baza celor două contracte, cu încălcarea dispoziţiilor legale, conduită care a condus la vătămarea intereselor legale ale CET Govora şi a produs o pagubă patrimoniului societăţii în cuantum de 1.301.410 lei.