În toamnă va fi o bătălie politică puternică, a afirmat Dîncu, "mai ales că va fi o bătălie într-o manieră echilibrată". "La aceste alegeri din primăvară PSD i-a luat faţa PNL. Nu se vor bate candidaţii la premier în această toamnă, se vor bate partidele. Va fi o bătălie între cele două partide importante, PSD ţi PNL. Sper să nu fie ca în alte dăţi ţi alegerile să aibă ca miză doar cine este partenerul UDMR la guvernare", a declarat vicepremierul.
Referitor la fuziunea PMP-UNPR, acesta a arătat că ''tânărul preţedinte'' al progresiţtilor a încercat să negocieze dur atât cu PSD, cât ţi cu PNL. "Sunt miţcări ţi în zona partidelor mai mici, am văzut fuziunea prin absorbţie pe care fostul preţedinte al României a realizat-o înghiţind UNPR. UNPR era un grup important în Parlament. O greţeală de negociere pe care a făcut-o tânărul preţedinte al UNPR care a încercat să negocieze dur cu ambele partide, PSD ţi PNL, nealegând la timp calea pe care o urmează l-a făcut să rămână fără parlamentari, pentru că majoritatea au ales între PSD ţi PNL. Acum au mai rămas foarte puţini. Traian Băsescu n-avea neapărat nevoie de parlamentari în această situaţie, ci avea nevoie de a arăta că nu este singur, că în jurul domniei sale se poate adăuga ceva. Asta a fost miza. Se dă o bătălie pentru cine să fie partener pentru cel care va face în jur de 40% la toamnă (...) Majoritatea partidelor din România au probleme de leadership. Acestea trebuie să se reînnoiască", a completat Dîncu.
Deocamdată, Dacian Cioloţ îţi va respecta cuvântul ţi nu va face politică până-ţi va încheia mandatul, mai crede vicepremierul.
”Mentalităţile se schimbă greu, dar ceea ce poate să facă un guvern este să schimbe cadrele instituţionale. Este foarte important - ţi asta încercăm - să constuim legi, strategii ca să accelerăm modernizarea”, a declarat vicepremierul Vasile Dîncu.
Referitor la cazul celor 40 de oameni transformaţi în sclavi timp de câţiva ani, în judeţul Argeţ, Dîncu este de părere că ”este vorba de faptul că noi ne-am obiţnuit cu abuzurile, oamenii s-au obiţnuit cu asta. Din păcate, ne-am pierdut empatia ţi solidaritatea. În comunităţile mai mici acţionează ţi frica”. În opinia sa, este imposibil ca timp de 12 ani nimeni să nu fi observat ce se întâmpla. ”Este un caz care ar trebui să ne pună pe gânduri pe toţi. Ne-am pierdut în bătălii politice ţi la 80 de km de Bucureţti nu putem observa că se întâmplă asemenea lucruri. Drame asemănătoare se întâmplă ţi în comunităţile foarte sărace; acolo, un copil are ţanse aproape zero să termine o facultate. Cred că trebuie să revenim la un model social, la construcţia unui model social, fie că suntem de Stânga sau de Dreapta. Trebuie să luptăm cu sărăcia spirituală ţi materială, să facem ceva pentru cei mai săraci, pentru cei care au pierdut competiţia. E o încercare pe care o facem acum”, a completat Dîncu.
Am dat ajutoare unul peste altul, fără să ne uităm dacă ating vreo ţintă, consideră vicepremierul. Adevărata asistenţă socială, spune acesta, constă în stimularea implicării oamenilor. ”Trebuie să atacăm grupurile vulnerabile cu metode specifice. Cele 47 de măsuri sociale pe care le-am lansat noi într-un pachet antisărăcie acţionează punctual, în fiecare zonă. Trebuie să ţintim foarte bine deprivarea socială. Toţi aceţti oameni sunt excluţi, locuiesc social în niţte 'insule' excluse din societate". Viitoarele Guvern ţi Parlament vor trebui să vină cu restricţii foarte dure ţi cu un proiect generos în acest sens, a mai precizat Dîncu. ”Echipele guernamentale trebuie să facă o politică ţi s-o pună în practică (...) Eu aţ putea să lucrez foarte bine ţi din toamnă înainte din societatea civilă”, a adăugat acesta.