Cel mai probabil audierea ar putea să se facă în Marea Britanie.
Trei membri ai echipei de la postul de televiziune Sky News care au participat la realizarea reportajului despre un presupus trafic de arme din România au fost puși sub urmărire penală de procurorii DIICOT pentru săvârșirea infracțiunii de comunicare de informații false, potrivit motivării arestării preventive a celor trei cetățeni români care au apărut în materialul jurnalistic.
Extinderea și începerea urmăririi penale față de cei trei a fost dispusă de procurorii DIICOT pe data de 11 august.
Pe 12 august, cei trei bărbaţi care au jucat rolul unor traficanţi de arme în reportajul Sky News au fost arestaţi preventiv.
Un judecător pentru drepturi şi libertăţi de la Curtea de Apel Bucureşti a decis, vineri seară, arestarea preventivă a fraţilor Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics, precum şi a intermediarului, Mihai Aurelian Szanto, pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false. Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Decizia judecătorului vine după ce suspecţii au fost audiaţi aproximativ trei ore la Curtea de Apel Bucureşti.
Cel care a intermediat realizarea filmării, Mihai Aurelian Szanto şi fraţii Atilla Csaba Pantics şi Levente Pantics pot ataca decizia judecătorului cu o contestaţie la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, scrie news.ro
Ei au fost puşi sub acuzare pentru infracţiunile de constituire a unui grup infracţional organizat, nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor şi comunicarea de informaţii false.
"Materialul jurnalistic difuzat de postul de televiziune britanic a fost preluat în mass-media din România şi din alte state membre UE, iar din trecerea în revistă a ştirilor difuzate pe această temă, cât şi a comentariilor difuzate în spaţiul public a rezultat că faptele prezentate au generat pe de o parte sentimente reprobatoare la adresa statului român, iar pe de altă parte un sentiment de insecuritate în rândul cetăţenilor din România, având în vedere prezentarea unor posibile ameninţări la adresa securităţii naţionale a ţării", au arătat procurorii DIICOT care instruentează această anchetă.
DIICOT susţine că faptele prezentate de către postul de televiziune britanic, dar şi răspunsurile pe care presupuşii traficanţi de arme le-au dat la întrebările jurnaliştilor au creat o stare temere şi un sentiment insecuritate în rândul populaţiei civile.
"Jurnaliştii britanici i-au oferit inculpatului Szanto Aurelian-Mihai suma de 2.000 de euro, pentru realizarea «investigaţiei jurnalistice», din care acesta a oprit 1.000 euro, iar suma de 1.000 euro urma să fie împărţită între inculpaţii Pantics Attila-Csaba şi Pantics Levente", spun procurorii.
Prim-ministrul Dacian Cioloş consideră că este inadmisibil modul în care a fost realizat reportajul Sky News privind traficul de arme în România, el afirmând că ”nu poţi denigra o ţară fără să ai dovezi”.
Premierul a spus că a cerut ca autorităţile române să ia poziţie faţă de reportajul Sky News întrucât este vorba de o denigrare a României.
Postul de televiziune Sky News a anunţat, miercuri, că susţine în totalitate, în continuare, materialul publicat duminică, privind presupuşii traficanţi de arme din România. De altfel, Sky News a postat din nou pe site miercuri materialul filmat de jurnalistul Stuart Ramsay.
Jurnalistul Stuart Ramsay a scris pe Twitter, că informaţiile sunt reale şi a negat că ar fi vorba despre o înscenare, menţionând că au loc arestări şi că Guvernul este pus în dificultate.
Ulterior, în cursul nopţii de miercuri spre joi, Ramsay a postat pe Twitter încă trei mesaje în care dă asigurări că materialul nu este regizat şi afirmă că în imaginile înregistrate de camerele de supraveghere ale hotelului unde au fost cazaţi apar numai membrii echipei de filmare, nu şi "intermediarul" din reportaj.