Vreți să pierdeți în greutate? Umblați goi, dormiți pe un pat tare, nu vă îmbăiați și mâncați doar o dată pe zi! Acesta era sfatul pe care îl dădea părintele medicinei, Hipocrate, obezilor din secolul V î.Hr....
Viața, în Antichitatea Greacă și Romană se baza pe două coordonate: hrana și activitatea fizică. Formele rubiconde erau de multe ori semn de bogăție, dar și rotunjimile acestea erau permise până la un prag rezonabil, de acolo mai înainte fiind doar semnul că persoana cu pricina lenevea cam prea mult. Sunt celebre reprezentările banchetelor antice, pe vase de ceramică, în mozaicuri, ca și pe stele funerare.
Hipocrate, celebrul medic al Antichității, care a trăti în veacul lui Pericle, este primul care face recomandări de dietă, acelora dintre contemporani care erau nemulțumiți de greutatea lor. Hipocrate era de părere, de altfel, că alimentele sunt în primul rând medicamente și că un regim alimentar corect previne alterarea sănătății și/sau e capabil să vindece, prin tratarea dezechilibrelor din organism.
Hipocrate credea că omul este format din patru umori: sângele – cald și umed, bila galbenă – cald și uscat, flegma – rece și umedă, bila neagră – rece și uscată. Medicul grec considera că o creștere în greutate poate strica echilibrul dintre aceste 4 elemente, care ne conectează la Cosmos.
Ce regim alimentar și de viață prescria Hipocrate persoanelor obeze? El își sfătuia pacienții să mănânce doar o dată pe zi – atât cât să aibă energie pentru a munci. Le recomanda, de asemenea, să mănânce, cu puțin timp înainte de masă, alimente bogate în grăsimi (slănină, untură) sau să bea ulei, pentru ca să ajungă mai ușor la senzație de sațietate. Hipocrate mai dădea și alte sugestii celor care își doreau să scadă în greutate: nuditatea – ori măcar să poarte haine puține și subțiri, băi puține și un pat tare. După părerea lui, aceste obiceiuri ar ajuta la consumarea mai rapidă a caloriilor și, deci, la pierderea kilogramelor.
Sursa: antenasatelor.ro