Bogat în proteine, probiotice și minerale esențiale, lichidul ce se separă din lapte după coagulare poate fi folosit cu succes atât într-o cură de slăbire, cât și în prevenirea și atenuarea unor afecțiuni serioase, fiindcă are efect antioxidant, antimicrobian și antiviral. Iată câteva motive să-l incluzi în alimentație.
Bogăție de proteine
Zerul conține în primul rând apă, dar și lactoză (denumirea zahărului din lapte), minerale, vitamine, lactalbumină (un compus similar albuminei), urme de grăsimi și o cantitate mare de proteine cu lanțuri bogate de aminoacizi. Circa 20% din proteinele din lapte sunt cele din zer. Proteinele din zer intensifică sinteza proteinelor în organism, arată studiile. Prin urmare, zerul este sursă de energie pentru cei care fac sport intensiv, dar și pentru cei implicați în activitate intelectuală solicitantă ori care trec prin perioade îndelungate de stres. Lactoferina, o proteină cu multiple valențe, are calități antiinflamatoare și antimicrobiene. Iar albumina serică bovină, un compus al proteinei din zer, susține globulele albe să lupte cu infecțiile și, în același timp, menține în parametri optimi nivelul colesterolului.
Vitamine și minerale
Zerul mai conține acid orotic, cunoscut și ca vitamina B13, eficientă în afecţiunile hepatice și în protecția florei intestinale. Acesta previne îmbătrânirea prematură şi este folosit ca adjuvant în scleroza multiplă, scrie femeia.ro. Nu în ultimul rând, conținutul ridicat de probiotice din zer echilibrează microflora stomacului, crește absorbția substanțelor hrănitoare și atenuează afecțiunile digestive. În zer se mai găsesc minerale ca potasiu, fier și zinc, precum și vitamina B2 (riboflavină), care ajută organismul să transforme carbohidrații în energie.