Scott Stripling de la Asociația pentru cercetări biblice (ABR) din Statele Unite a condus un grup de oameni de știință într-o descoperire arheologică extraordinară legată de Dumnezeu. Experții susțin că au găsit cea mai veche inscripție a numelui divin înregistrată în istorie. Această descoperire de însemnătate covârșitoare a fost făcută pe o așa numită "tăbliță blestemată" de pe muntele Ebal din Cisiordania, o regiune cu o istorie veche de peste 3.000 de ani.
Arheologii afirmă că au descoperit literele ebraice yud, heh și vav – YHW – adică numele dat lui Dumnezeu de către israeliți, reprezentând pronunția biblică a numelui YHWH – cunoscută ca Tetragrammaton, potrivit Daily Mail.
Arheologii internaționali cred că mica foaie pliată de plumb găsită în Cisiordania a fost creată cu cel puțin 3.200 de ani în urmă și conține text care îl cheamă pe Dumnezeu să blesteme pe oricine își încalcă cuvântul.
Echipa a tradus cele 48 de litere astfel: „Blestemat, blestemat, blestemat — blestemat de Yahweh”.
Dacă va fi confirmată de cercetările viitoare, descoperirea ar face ca aceasta să fie cu aproape 2.000 de ani mai veche decât cea anterioară - Placa Mesha Stele, care datează din 840 î.Hr.
Micul artefact a fost descoperit în timpul săpăturilor de pe Muntele Ebal, menționat în Biblie ca parte a evadării israeliților din Egiptul antic.
Scriptura spune că Moise urma să construiască un altar pe munte după ce i-a eliberat pe israeliți din sclavie, dar din cauza răzvrătirii sale, i s-a interzis să intre în Țara Făgăduinței.
Crăciun la suta de grame. Cât ne vor costa produsele de sărbători, după scumpirile de 20%
Se spune că succesorul lui Moise, Iosua, ar fi construit altarul pe Ebal care a reînnoit Legământul - iar arheologul Adam Zertal l-a descoperit acum mai bine de 17 ani.
O echipă s-a întors recent la locul din munții Samariei, situat la aproximativ 31 de mile nord de Ierusalim, pentru a continua munca lui Zertal.
Scott Stripling, directorul Institutului de Studii Arheologice de la Seminarul Biblic din Texas, a spus: „Aceste tipuri de tăblițe de blestem sunt bine cunoscute în perioadele elenistică și romană, dar ceramica excavată a lui Zertal datează din Epoca Fierului I și Epoca Târzie a Bronzului, deci logic tableta derivată dintr-una din aceste perioade anterioare. Chiar și așa, descoperirea noastră a unei inscripții din epoca târzie a bronzului m-a uimit.”
Inscripția este formată din 48 de litere în seturi de 14 cuvinte, care apar în trei modele de formule, în care se citește integral: „Ești blestemat de Dumnezeu, blestemat”. „Vei muri blestemat — blestemat”. „Blestemat ești de YHW— blestemat.”
Biserica miracol din Județul Argeș, unde niciun cuplu care s-a căsătorit nu a divorțat
Cercetătorii au descoperit că termenul „arur”, care înseamnă „blestemat”, a apărut de 12 ori pe fiecare parte etichetat „Exterior” și „Exterior B” - șase pe fiecare parte.
Și se pare că autorul său a scris în direcții diferite: de la stânga la dreapta, de la dreapta la stânga, de sus în jos, de jos în sus și linii alternative.
Blestemul, potrivit cercetătorilor, face ecoul scripturii, Geneza 9:6: „Dacă varsă cineva sângele omului, şi sângele lui să fie vărsat de om”
Secretul amar din trecutul lui Kate Middleton: De ce a fost hărțuită de colegele de clasă