Ei bine, acest lucru nu este departe de a deveni realitate, deoarece dispariția albinelor, care este una dintre cele mai grave probleme cu care se confruntă planeta noastră, pare să fie ignorată la nivel internațional. Din acestă cauză, Brazilia se confruntă cu un val imens de albine decedate.
De ce mor albinele?
Pesticidele pe care oamenii le folosesc în agricultură pentru îndepărtarea dăunătorilor și care au fost interzise de către Uniunea Europeană sunt vinovate pestru moartea albinelor. Cu alte cuvinte, albinele mor din cauza noastră, a oamenilor.
Cât despre ce se întâmplă în Brazilia cu popilația albinelor, situația e destul de dramatică. Potrivit unui studiu, utilizarea pesticidelor a cauzat decesul a 500 de milioane de albine în doar trei luni. Îți poți da seama cât de gravă estre situația doar privind la consumul de pesticide din această țară care a crescut cu 70% între 1990 și 2016.
Insectele dispar într-un ritm alert
Insectele mor într-un ritm accelerat și ar putea dispărea în următorii 100 de ani. Mai mult de 40% din speciile de insecte se află în declin, iar o treime sunt pe cale de dispariție. De fapt, rata de dispariție a insectelor este de opt ori mai mare decât cea a mamiferelor, păsărilor și a reptilelor, potrivit unui nou studiu publicat în Biological Conservation.
„Este un ritm foarte rapid. Peste zece ani vor dispărea un sfert din insecte, în 50 de ani vom mai avea doar jumătate, iar peste 100 de ani ar putea să nu mai existe nicio insectă" a spus Francisco Sanchez-Bayo, co-autor al studiului și biolog la Universitatea din Sydney. „Dacă acest lucru nu poate fi stopat atunci vor fi consecințe catrastrofale pentru ecosistemul planetei, dar și pentru supraviețuirea omenirii".