Miercuri, 20 ianuarie, procurorii au pus în aplicare două mandate de percheziții dimiciliare în localitatea Măcin, județul Tulcea.
”În cauză au fost delegați polițiști de frontieră din cadrul Gărzii de Coastă, reprezentanți ai Autorității Naționale Sanitar-Veterinare și pentru Siguranță Alimentelor - Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Tulcea, Agenția Protecția Mediului - Tulcea, Direcția de Sănătate Publică - Tulcea, pentru stabilirea legalității modului cum s-a derulat activitatea de incinerare a ovinelor înecate pe nava eșuată în luna noiembrie 2019, în Portul Midia. În urma activităților desfășurate la față locului, s-a stabilit faptul că mare parte dintre deșeurile animale nu au fost distruse prin incinerare, ci au fost îngropate pe un teren viran din localitate”, se arată în comunicatul Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Constanța.
Cercetările îi vizează pe reprezentanții firmei care a spus că se va ocupa de distrugerea deșeurilor animale, pentru comiterea infracțiunilor privind protecția mediului și regimul deșeurilor.
Reamintim că peste 14.000 de oi au murit în incidentul din noiembrie 2019. Cadavrele animalelor au transformat Portul Midia într-un focar de infecție. Echipajul navei a fost salvat și, de asemenea, peste 250 de oi. 180 au supraviețuit și au fost transferate la un adăpost din Ialomița, iar celelalte ori au murit sau au fost eutanasiate din cauza rănilor grave. Mai multe detalii despre acest subiect sunt disponibile AICI.