Proiectul, inițiat de Guvern, a fost adoptat luni de Senat, forul decizional în acest caz, cu 84 de voturi ”pentru” și 54 ”împotrivă.”
Social-democrații au votat împotriva proiectului, propunând schimbarea legislației de funcționare.
”Avem încă lucruri neştiute despre Revoluţie şi nu văd raţiunea pentru care un asemenea institut, în loc să fie adus la zi, să fie desfiinţat. Este un mod rău de a face politică, este un mod care duce spre revanşă şi răzbunare şi în niciun caz pentru mersul înainte al societăţii”, spunea atunci senatorul PSD Lucian Romaşcanu.
Institutul Revoluției Române din Decembrie 1989 se DESFIINȚEAZĂ. Ce partid s-a opus proiectului
În schimb, senatorii Alina Gorghiu (PNL) și Cristi Berea (USR-PLUS) au susținut că institutul nu și-a atins scopul - acela de a analiza evenimentele din 1989.
”Ce a produs acest institut a fost exclusiv un act de ipocrizie şi impostură ştiinţifică, pentru că a pretins studierea represiunii şi a scos lucrări şi studii despre fapte evidente care au produs moartea a peste 1.000 de români, fără ca măcar, instituţional, să-i numească pe aceşti autori ai crimelor”, a spus Gorghiu. ”Institutul, condus de inculpatul Ion Iliescu şi de Gelu Voican Voiculescu, ambii trimişi în judecată în Dosarul Revoluţiei din 1989 pentru infracţiuni contra umanităţii, a fost un institut de mistificare a adevărului despre Revoluţie”, a declarat și senatorul USR-PLUS.
După adoptarea proiectului, grupul senatorial al social-democraților a atacat decizia la CCR, sesizarea urmând să fie discutată pe 24 martie, potrivit Agerpres.