O echipă de cercetători a realizat un experiment în cadrul căruia a pus mai mulți pești într-un acvariu pentru a vedea cum anume reacționează la stres. Astfel, au observat că fiecare pește a dat un răspuns unic la stresul pe care l-au suferit la fiecare trei zile. Cercetarea a fost publicată în Functional Ecology.
Cum reacționează peștii la stres în funcție de personalitatea lor
„Unii dintre ei merg direct în adăpost", a spus Tom Houslay, un biolog evolutiv și principalul autor al studiului. „Unii încearcă să se miște și speră că nu vor fi văzuți. Unii se grăbesc să se bată și doar înoată în sus și în jos încercând să scape".
În cea de-a doua parte a studiului, cercetătorii au injectat polimeri codați în culori sub câmpurile guppylor (o specie de pești care nu necesită bazine foarte mari și nu este pretențioasă în ceea ce privește calitatea apei), aleși aleatoriu dintr-o populație care a crescut la univeristate.
Pe parcursul experimentului cercetătorii au filmat, sincronizat și analizat fiecare pește. Ulterior, au măsurat timpul în care fiecare guppy a rămas ascuns, înghețat sau panicat.
Astfel, au ajuns la concluzia că unii pești erau lași în mod natural, în schimb ceilalți erau chiar foarte curajoși. Timp de patru săptămâni, peștii și-au dovedit în repetate rânduri lașitatea sau curajul.
Chiar dacă, peștii nu sunt la fel de complecși ca noi sunt și ei tot indivizi. Așadar, cercetarea de față reprezintă o descoperire foarte importantă pentru studiul evoluție. În plus, i-ar putea pe biologii evoluționiști să stabilească mai ușor provocările cu care se confruntă peștii.