Descoperirea este interesantă mai ales din prisma faptului că fosilele de șarpe sunt extrem de rare. „Este prima fosilă de pui de șarpe pe care am găsit-o vreodată", a declarat profesorul Michael Caldwell de la Universitatea din Alberta, Canada.
Puiul de șarpe a trăit în pădurile din Myanmar, în perioada cretacică. Cercetătorii i-au dat numele de Xiaophis Myanmarensis sau șarpele zorilor din Myanmar.
Fosila de șarpe găsită într-o piatră de chihlimbar oferă informații prețioase
Şarpele are o lungime de doar cinci centimetri şi îi lipseşte capul şi o parte din trunchi. În total, oamenii de ştiinţă estimează că a avut mai puţin de opt centimetri.
Se ştie că este vorba de un individ juvenil pentru că oasele nu sunt complet formate. În general, fosilele de şerpi sunt rare, iar acest exemplar este extrem de delicat, având 97 de vertebre foarte fragile adunate într-un schelet de 47 de milimetri.
Oamenii de știință au spus că șarpele ar fi putut supraviețui zeci de milioane de ani într-o stare primitivă, înainte de a dispărea. De asemenea, ei au declarat că fragmentele plantelor și insectelor găsite în interiorul chihlimbarului confirmă faptul că șarpele a trăit în păduri, ceea ce reprezintă o altă premieră.
Dr Ricardo Pérez-de la Fuente de la Oxford University Museum of Natural History spune că descoperirea oferă informații prețioase despre dezvoltarea și evoluția șerpilor antici. Descoperirea a fost raportată în jurnalul „Science Advances".
De asemenea, cercetătorii au observat că coloana vertebrală a șerpilor pare să se fi schimbat destul de puțin pe parcursul al celor aproape 100 de milioane de ani.