Studenţii Departamentului de Geologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi au participat între 20 şi 23 iunie la o practică de specialitate în paleontologie alături de profesorul Jay Kelley de la Universitatea din Harvard. Acesta a ajuns la Iaşi în urma invitaţiei unuia dintre doctoranzi, Bogdan Haiduc, iar în cercetările făcute în mai multe situri fosiliere s-au descoperit fosile de cai, ţestoase, mastodonţi, dar şi de rinoceri.
Cercetările au fost desfăşurate de mai bine de cinci ani de zile de către studenţi şi profesorii lor coordonatori, printre care şi şef lucrări Bogdan-Gabriel Răţoi şi prof.dr. Mihai Brânzilă. „Cu ocazia săpăturilor paleontologice în cariera de la Pogana (judeţul Vaslui, n.r.), studenţii au putut învăţa metodele de săpare pentru identificarea şi colectarea fosilelor in situ, dar şi metodelor de restaurare a fosilelor. Timp de două zile, studenţii au reuşit să identifice în nisipurile carierei de la Pogana o serie de dinţi inferiori şi superiori de rinoceri, dinţi de cai tridactili, fragmente postcraniene de antilope şi gazele, dar şi fragmente din carapacea unor ţestoase“, au spus reprezentanţii universităţii. Alături de acelaşi profesor, studenţii au vizitat şi situl de la Ghergheşti (Vaslui), unde acum doi ani colegii lor mai mari alături de profesori de la UAIC au identificat un scheletul parţial de elefant fosil aparţinând unei specii similare cu cea expusă la Muzeul „Grigore Antipa“ din Bucureşti, scrie Ziarul de Iaşi.
„Descoperirile întreprinse în această perioadă ne-au ajutat să creştem în rândul cercetătorilor internaţionali, astfel am reuşit cu domnul Jay Kelly să începem o colaborare pe termen lung, alături de alţi cercetători de la Institutul de Antropologie din Poitiers. Uşor, uşor creştem şi încercăm să intrăm «pe piaţa cercetătorilor internaţionali»“, a declarat Bogdan Haiduc.