Cercetători de la Universitatea din Missouri, SUA, au descoperit că există conexiuni neurologice între dispoziția unei persoane pentru activități religioase și boli ca epilepsia.
"Cercetări mai vechi au evidențiat faptul că oamenii au o tendința neurologică distinctă care îi orientează spre spiritualitate" a declarat coordonatorul principal al studiului, Brick Johnstone, care este neuropsiholog și profesor de sănătate mentală.
"Studiul nostru a pornit de la premisa că înclinația oamenilor pentru experiențe religioase sau spirituale ar putea avea o sursă neurologică" a continuat Johnstone.
Cercetătorii au format un grup de 39 de persoane care suferă de epilepsie, de diferite religii (32% protestanți, 10% catolici, 5% budiști, 5% atei, iar 10% nu au indicat nicio convingere religioasă) și i-au implicat în două studii. Primul a examinat caracteristicile comportamentale asociate epilepsiei, iar cel de-al doilea a măsurat implicarea în activități religioase sau orientarea spirituală a subiecților.
"Am descoperit o corelație foarte puterică între concepțiile filosofico-religioase și epilepsie, însă nicio legătură între gândirea emoțională și această boală", susține co-autorul studiului Greyson Holliday.
Următorul pas pe care îl vor face cercetătorii de la Missouri University va fi să analizeze experiențele religioase înainte și după operații pe creier ale unor pacienți, pentru a aprofunda procesele neuropsihice din spatele religiozității, scrie simplegade.ro.
Epilepsia, popular numită și „boala neagră", reprezintă un grup de tulburări neurologice de lungă durată, caracterizate prin una sau mai multe crize puternice. Aceste crize sunt episoade care variază de la perioade scurte și aproape nedetectabile, la perioade lungi de convulsii puternice. În cazul epilepsiei, crizele au tendința de a se repeta, neavând nicio cauză subiacentă.
În majoritatea cazurilor, cauza este necunoscută, deși unele persoane pot da semne de epilepsie în urma unui traumatism cranian, accident vascular cerebral, neoplasm cerebral și consum de alcool și de droguri, printre altele.
Crizele epileptice sunt rezultatul unei activități excesive sau anormale a celulelor nervoase din cortex la nivelul creierului. Boala poate fi adesea confirmată cu ajutorul unei electroencefalograme. Epilepsia nu poate fi vindecată