Descoperirea, făcută de echipa profesorului Wang Jiu-Yao de la NCKU, a fost publicată de revista științifică Frontier in Immunology, pe 20 aprilie 2021. Echipa de cercetare, citată de publicația Focus Taiwan, afirmă că SP-D este o moleculă prezentă pe suprafețele mucoasei pulmonare. Aceasta ar juca un rol de supraveghere din punctul de vedere al imunității împotriva factorilor pulmonari patogeni.
Cum reacționează proteina în cazul bolnavilor de coronavirus. Ce spun studiile anterioare
Potrivit echipei profesorului Wang Jiu-Yao, pacienții cu sindrom respirator acut coronavirus-1 (SARS-CoV) ar avea un nivel mai ridicat al serului de SP-D. Acesta mai este cunoscut și ca biomarker pentru boli precum pneumonie și tuberculoză. Studiile anterioare au arătat că serul SP-D poate recunoaște proteinele spike (proeminențele unui virus, care permit intrarea în celulele gazdă). Rezultatul final este acela că forțează inhibarea infecției virale la oameni.
Alte studii ne spun că o recombinare a unui fragment al proteinei umane SP-D poate acționa în combaterea unei palete largi de patogeni virali, printre care și virusul Influenza A. Rezultatele cercetătorilor din Taiwan au arătat că proteina ar acționa și în anihiliarea coronavirusului.