Cele peste 20 de morminte care datează încă din secolul patru au fost descoperite pe o suprafață de 150 de metri pătrați, pe un teren situat în zona Casei de Cultură din Constanța.
Din primele cercetări, mormintele par să aparțină unor creștini, deoarece osemintele sunt orientate de la est la vest.
'Mormintele acestea sunt tipice perioadei acesteia și reflectă o modă a construcțiilor funerare. Morminte săpate la adâncimi foarte mari, 2 - 3 metri, calculate la cota de acum, chiar și la 4 metri', a declarat Constantin Băjenaru, șeful secțiiei Arheologie Preventivă din cadrul MINAC, scrie reporterntv.ro.
Alături de defuncți au fost găsite și obiecte precum vase de sticlă, mărgele sau bijuterii din bronz. Aceste semne indică fapul că cei trecuți demult în neființă erau oameni simpli.
'Este vorba despre morminte cu cameră de acces și cu firidă longitudinală. O scobitură în pământ, ca o mică peșteră, catacombă, în care erau introduși defuncții. Aceste catacombe erau astupate la gură cu diverse materiale luate din cetate, pietre cărămizi, țigle', prezicează Constantin Băjenaru.
În această zonă, binecunoscută de arheologii constănțeni, au fost găsite începând din anii 1960 sute de astfel de morminte. Cercetările arheologilor vor continua și în perioada următoare. Peste câteva luni, acestea se vor extinde și pe un teren din imediata apropiere, unde specialiștii spun că mai există și alte morminte din perioada romană târzie.
foto: Telegraf Online