Într-un interviu apărut vineri, 6 octombrie, președinta Republicii Moldova a dezvăluit că organizatorul tentativei de lovitură de stat din Moldova din acest an ar fi fost Evgheni Prigojin, fondatorul unei armate private care a fost desființată în mare parte după rebeliunea eșuată din luna iunie.
„Informația pe care o avem este că a fost un plan pregătit de echipa lui Prigojin. Situaţia este cu adevărat dramatică şi trebuie să ne protejăm”, a declarat Maia Sandu în interviul pentru publicația americană, adăugând că au vrut să încurajeze protestele antiguvernamentale să devină violente.
În cadrul interviului, Maia Sandu a vorbit despre metodele de operare ale Kremlinului, cum ar fi cărăuşi de bani şi carduri bancare emise în Dubai, pentru a introduce ilegal bani în Moldova cu scopul de a mitui alegătorii înainte de alegeri.
România, acord militar cu a doua armată ca mărime din NATO
"Instrumentele pe care le folosesc pentru a aduce banii în ţară sunt foarte diverse. Am văzut pentru o vreme că ei doar trimiteau moldoveni la Moscova cu avionul prin Georgia. Iar aceşti oameni aduceau fiecare înapoi câte 10.000 de euro", a spus ea. "Am văzut recent că ei aduceau carduri, carduri bancare care erau emise în Dubai ... pur şi simplu distribuiau mii de carduri ... carduri bancare persoanelor pe care voiau să le mituiască", a explicat Maia Sandu.
Republica Moldova a devenit anul trecut o ţară candidată la UE, iar statele membre ale blocului comunitar urmează să decidă dacă vor începe negocierile oficiale de aderare până la sfârşitul acestui an.
"Rusia îşi va spori presiunea asupra Republicii Moldova. Au încercat cu energia şi au eşuat. Au încercat să răstoarne guvernul şi au eşuat. Iar acum încearcă să intervină masiv în alegerile noastre, folosind foarte mulţi bani", a declarat președinta Republicii Moldova.
În luna mai, UE a impus sancţiuni oligarhului pro-rus Ilan Şor pentru "destabilizarea, subminarea sau ameninţarea suveranităţii şi independenţei Republicii Moldova". O lună mai târziu, Moldova a interzis partidul său politic. În această săptămână, Sandu a cerut UE să impună sancţiuni asupra companiilor legate de Şor. Guvernul de la Chişinău afirmă că Şor foloseşte companiile pentru a continua să direcţioneze bani în ţară.
"Nu putem juca şah cu ruşii dacă ei poartă mănuşi de box", a declarat Sandu, justificând măsurile.
Luna viitoare, în Moldova vor avea loc alegeri locale, iar partidul de guvernământ al Maiei Sandu este sub presiune în unele zone, inclusiv în capitala Chişinău. Maia Sandu a declarat că are dovezi că Rusia vizează în mod special alegerile locale pentru a lua avânt politic înaintea alegerilor prezidenţiale de anul viitor şi a scrutinului parlamentar din 2025. S
erviciile de informaţii din Republica Moldova au detectat cel puţin 20 de milioane de euro în fonduri ruseşti care au intrat în ţară în scopuri politice, iar cifra reală este probabil mai mare.