Curtea Europeană de Justiţie a reconfirmat luni dimineaţa că Marea Britanie poate revoca unilateral Articolul 50, care stipulează procesul legal de ieşire din Uniunea Europeană, potrivit The Independent.
După referendumul din Marea Britanie care a oferit o majoritate în favoarea retragerii din Uniunea Europeană, o petiţie a fost depusă în Scoţia în care s-a ridicat problema dacă este posibilă revocarea notificării intenţiei Regatul Unit de a se retrage din Uniunea Europeană.
CJUE a fost solicitată de Court of Session din Scoţia să stabilească dacă legislaţia UE permite unui stat membru să-şi retragă în mod unilateral notificarea înainte de expirarea termenului de retragere de doi ani şi, în caz afirmativ, care sunt condiţiile care guvernează această revocare, precum şi efectele acesteia în ceea ce priveşte statul membru respectiv.
Membrii Camerei Comunelor se vor pronunţa marţi seară asupra 'tratatului de retragere' a Regatului Unit din Uniunea Europeană, negociat dur timp de 17 luni cu Bruxelles-ul, dar a cărui adoptare pare foarte aproape de a fi compromisă din cauza multiplelor critici.
Acordul i-a dezamăgit şi pe cei mai vehemenţi susţinători ai Brexit-ului, care se tem de o formă de amaraj permanent faţă de Uniunea Europeană.
După primele trei zile de dezbateri în faţa Camerei Comunelor săptămâna trecută, guvernul conservator condus de Theresa May ar urma să depună luni şi marţi ultimele eforturi pentru a încerca să convingă deputaţii britanici că textul acordului este bine fundamentat, însă şansele de a reuşi acest lucru par reduse semnificativ.
În absenţa unei schimbări, ''suntem decişi să votăm contra acordului, la fel ca numeroşi alţi colegi'', a avertizat deja Nigel Dodds, unul dintre cei zece deputaţi din Partidul Democratic Unionist nord-irlandez (DUP), al căror sprijin este indispensabil conservatorilor britanici pentru a atinge majoritatea absolută.
Boris Johnson, rival al Theresei May şi fost ministru al afacerilor externe, a propus chiar să se pună în balanţă o parte a facturii ''divorţului'' care va trebui să fie achitată de Regatul Unit pentru ieşirea din UE, estimată la 40-45 miliarde de euro, ca levier în eventuale noi negocieri.
Îngrijoraţi de perspectiva unui eşec marţi în parlament, mai mulţi miniştri britanici i-au solicitat premierului să amâne votul, întrucât respingerea textului ar putea-o expune pe Theresa May unei moţiuni de cenzură şi ar duce în final la noi alegeri parlamentare, a relatat publicaţia conservatoare The Spectator.