Niciun elev din judeţ nu va mai participa la ora de Sport fără să aibă la dosar adeverinţa medicală eliberată de medicul de familie sau de o instituţie abilitată, în care se să specifice că este “APT” pentru efort fizic.
Hotărârea a fost deja trimisă către toate unităţile de învăţământ din judeţul Teleorman. Mai mult, profesorii de Sport au fost informaţi telefonic sau prin sms despre măsura adoptată.
Moarte suspectă a unui elev în timpul OREI DE SPORT
Reamintim că un băiat de 9 ani, elev în clasa a II-a la Şcoala Gimnazială din Putineiu, Teleorman, a decedat în această dimineaţă, în timpul orei de Educaţie Fizică şi Sport.
Conform cadrelor didactice, copilul a ajuns mai târziu la ore, din cauză că nu terminase tema la matematică. Şi-a lăsat ghiozdanul în clasă şi a mers la joacă, pe terenul de sport.
După câteva minute a leşinat. A fost transportat la cabinetul medical din comună. În acelaşi timp, învăţătoarea a sunat la 112. La cabinet au ajuns şi părinţii copilului, care nu au mai avut răbdare să sosească Ambulanţa şi au plecat cu băiatul la Spital.
Băiatul a intrat din nou în stop cardiorespirator. În ciuda eforturilor depuse de medici, băiatul nu a mai putut fi salvat.
Conform ISJ Teleorman, copilul a fost consultat de medicul de familie, la început de an şcolar, fiind declarat APT pentru SPORT. Însă, de la dosar lipseşte adeverinţa.
Valeria Gherghe, inspector şcolar general, a declarat la REALITATEA TV că baiatului i s-a făcut rău la începutul orei şi a leşinat. Aceasta a povestit că profesorii s-au mobilizat şi au fugit cu elevul la dispensarul de peste drum.
Georgeta Mariora, directoarea şcolii a declarat la REALITATEA TV că părinţii nu au menţionat că ar avea probleme de sănătate. Avea adeverinţa în care se specifica că este "clinic sănătos". "Urma să i-o elibereze medicul", a spus directoarea la REALITATEA TV.
Ce spune legea privind orele de sport
Legat de orele obişnuite de educaţie fizică şi sport, Ordinul 3426/2012 al Ministerului Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului privind aprobarea Metodologiei organizării şi desfăşurării activităţilor de educaţie fizică şi sport în învăţământul preuniversitar (publicat în Monitorul Oficial nr 174 din 19 martie 2012) actul precizează:
CAPITOLUL III
Participarea elevilor la activităţile de educaţie fizică şi sport în funcţie de starea lor de sănătate
Art. 9. – Participarea elevilor la activităţile de educaţie fizică şi sport este condiţionată de prezentarea avizului medical “apt pentru efort fizic” sau “clinic sănătos”.
Art. 14. – Participarea elevilor la activităţile de educaţie fizică şi sport, în funcţie de starea lor de sănătate, se face astfel:
a) copiii, elevii sau părinţii acestora au obligaţia de a prezenţa cadrului didactic care preda disciplină educaţie fizică şi sport, la începutul fiecărui an şcolar, avizul medical cu specificaţia “apt pentru efort fizic în anul şcolar …..“; acest aviz poate fi eliberat de către medicul de familie, de medicul de circumscripţie, de unitatea sanitară, purtând obligatoriu semnătură, parafa medicului şi ştampila unităţii sau a cabinetului;
b) copiii sau elevii care nu prezintă avizul medicului că fiind apţi pentru efort fizic vor fi primiţi la lecţii, vor fi obligaţi să ocupe un loc pe banca, pe scaun ori pe saltea şi nu vor depune niciun efort fizic; ei se află sub supravegherea cadrului didactic şi nu vor fi consemnaţi că absenţi. Această procedura va fi continuată până la prezentarea avizului, iar dacă situaţia se prelungeşte de-a lungul întregului semestru, elevul va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată. Cadrele didactice care predau educaţie fizică şi sport au obligaţia de a informa din timp, după caz, profesorii pentru învăţământ preşcolar, profesorii pentru învăţământ primar şi diriginţii asupra unor asemenea cazuri.