Propunerea va ajunge pentru vot în plenul Senatului.
Iniţiatorul acestei modificări a afirmat, marţi, că dacă noul ROBOR n-ar fi luat în clacul la toate creditele, s-ar produce o „discriminare”. „Este nefiresc să se aplice doi indici, unul calculat corect, și unul calculat incorect”, a spus el.
Zamfir a calificat drept "o perdea de fum" afirmaţiile bancherilor că modificarea ROBOR nu va duce la reducerea ratelor.
În forma inţială, noul ROBOR, calcat ca medie a tranzacţiilor efective de pe piaţa interbancară din ultimul trimestru din 2018, urma să se aplice automat creditelor noi. În cazul creditelor aflate în derulare, exista posibilitatea refinanţării, iar dobanda va fi recalculată în baza unui act adiţional, începând cu data de 2 mai.
Potrivit unei analize economica.net, ratele la creditele ipotecare ar urma să scadă cu 5%, iar cele la creditele de consum cu 1,5% prin aplicarea noului ROBOR.
Potrivit modificărilor aduse în Comisia Economică, instituţiile de credit au obligaţia ca în decurs de 60 de zile să adapteze contractul conform noilor dispoziţii legale.
După expirarea termenului, prin notificarea debitorului, efectele contractului sunt suspendate de drept până la adaptarea contractului.