"Faţă de cererile pe care dl. Marian Teofan Dragoş MUNTEANU le-a adresat C.N.S.A.S., arătăm că în anul 2004, acesta a formulat cerere de acces la propriul dosar, revenind în cursul anului 2005 şi cu solicitarea de a aproba „în condiţiile prevăzute de lege, eliberarea unei adeverinţe privind neapartenenţa şi necolaborarea mea cu organele de securitate”. La data respectivă, domnia sa era necunoscut în evidenţele C.N.S.A.S. Prin urmare, au fost întreprinse toate demersurile legale în vederea obţinerii dosarului întocmit pe numele în cauză de către Securitate. După preluarea şi prelucrarea arhivistică a dosarului, la data de 13.08.2009, dl. Marian Teofan Dragoş MUNTEANU l-a vizionat la sala de lectură a instituţiei. Precizăm că, legea asigură dreptul de a solicita deconspirarea surselor identificate în dosar, precum şi obţinerea de fotocopii de pe acesta, dar domnia sa nu şi-a exercitat acest drept", transmite CNSAS.
Totodată, instituţia precizează că Marian Munteanu a fost invitat la data de 5 iulie "să vizioneze microfilmul dosarului întocmit de fosta Securitate pe numele domniei sale", însă acesta nu s-a prezentat.
"Schimbarea cadrului legal ce guvernează activitatea C.N.S.A.S., în anul 2008, a generat imposibilitatea de a elibera adeverinţe persoanelor care nu deţineau una dintre calităţile prevăzute la art. 3 lit a – z din O.U.G. nr. 24/2008. Ca atare, verificarea domniei sale a fost posibilă numai în urma solicitării Societăţii Academice Române, care a invocat calitatea acestuia de membru fondator al Fundaţiei „Euxinus”; aceasta a fost înregistrată la CNSAS sub nr. P 1236/16 la data de 20.04.2016. După finalizarea tuturor etapelor procedurale, Colegiul CNSAS a emis, pe numele domnului Marian Teofan Dragoş Munteanu, adeverinţa nr. 2239 din data de 18.10.2016, postată pe site-ul instituţiei", mai precizează CNSAS.