Judecătorii CEDO sunt aşteptaţi, astăzi, să pronunţe o hotărâre pilot împotriva României pe tema condiţiilor proaste din detenţie. Decizia Curții Europene ar putea fi pretextul ca politicienii PSD să forțeze grăbirea legii grațierii colective și modificarea Codurilor Penale.
Până atunci însă, în Senat a fost prelungit cu 15 zile termenul de adoptare tacită a proiectului atât de controversat, care ar fi trecut astăzi fără dezbatere.
Condițiile inumane de detenție ar putea duce la condamnarea României la CEDO printr-o decizie pilot.
"O hotărâre pilot este o hotărâre prin care se rezolvă doar situația omului care a formulat plângerea ci statul este obligat la luarea unor măsuri generale pentru toate persoanele aflate în situații simuilare cu cel care a formulat plângerea", spune un avocat specializat în jurisprudența CEDO.
O eventuală condamnare ar putea fi pretextul pentru ca legea grațierii colective și modificările în legislația penală să fie grăbite. De altfel, politicienii, unii cu probleme penale, au vorbit despre amenzi anuale de peste 80 de milioane de euro din cauza condițiilor de detenție.
"Amenda nu va veni mâine. Dar dacă, în câteva luni de zile, probabil până la vară, România nu întreprinde și nu inițiază un pachet de măsuri, printre care și legea grațierii, de această amendă nu scăpăm", a declarat Liviu Dragnea, președintele PSD, președintele Camerei Deputaților.
"Curtea Europeană nu are competența să dea amenzi. CEDO are obligația să stabilească obligația statului de a stabili despăgubiri pentru persoanele ale căror drepturi au fost afectate dar nici un caz nu are competența să dea amenzi. Aia e o inepție juridică", explică Radu Chiriţă, avocat specializat în jurisprudența CEDO.
Modificările în legislația penală prin celebra ordonanță 13 și proiectul legii grațierii au declanșat cele mai mari proteste de stradă din istoria României moderne.
În iulie anul trecut, deținuți din aproape toate penitenciarele din România au protestat şi ei față de condițiile pe care le îndură după gratii. Unii au stat cu zilele pe clădirile din penitenciar, au refuzat hrana, iar alții și-au incendiat dormitoarele.
Ce spune ministrul Justiţiei despre decizia CEDO
Ministrul Justiţiei a vorbit despre raportul pe care CEDO îl va prezenta marţi pe tema condiţiilor din penitenciare.
"Mâine CEDO se va pronunţa în legătură cu decizia-pilot referitoare la situaţia din penitenciare Ceea ce înseamnă că discutăm noi aici sau la o dată ulterioară, dacă se va amâna, reprezintă un segment din politica penală, dar va reprezenta şi o parte din măsurile pe care CEDO le aşteaptă şi românii le aşteaptă faţa de starea de aglomeraţie şi faţă de conducerile din penitenciare . Eu ca ministru al Justiţiei ce aş putea afirma în aşteptarea deciziei CEDO? Că guvernul a iniţiat o serie de măsuri consistente, a iniţiat o serie de măsuri consistente pentru înlăturarea acelor condiţii precare din penitenciare, pentru îndeplinirea exigenţelor stabilite de Convenţie şi de constituţia noastră şi de jurisprudenţa CEDO : se modernizează parte din penitenciare, sunt construcţii - extinderea altor stabilimente altor penitenciare, avem două penitenciare noi, avem legea graţierii (...) care va rezolva secvenţial o mică parte a problemelor din penitenciare, aveţi legea recursului compensatoriu. Noi vom veni cu un proiect de lege pentru modificare a Codului penal, proiect care să fie complementar celor pe care astăzi, acum le discutaţi dumneavoastră", a spus ministrul Justiţiei.
Ministrul a adăugat: "În acest context, cu referire la legislaţie, cu referire la aplicarea legislaţiei în penitenciare, inclusiv de către comisiile de eliberări condiţionate, cu referire la graţiere şi la proiectul de lege cu care vom veni în scurt- scurt timp, în câteva zile, rămânem în aşteptarea deciziei-pilot a CEDO şi cu speranţa faptului că judecătorii europeni cunosc situaţia din România, că judecătorii europeni nu se aşteaptă ca peste noapte noi să fim cei mai buni şi să îndeplinim cei mai ridicate standarde, judecătorii europeni să constate voinţa, determinare, buna noastră credinţă spre ireversabilitate, spre îndeplinirea standardelor europene spre respectarea dcerinţelor de detenţie dijn penitenciare. Eu personal, aştept cu mare interes decizia de mâine, eu persoanl sper într-o decizie echilibrată, care să înţeleagă condiţiile concrete de la noi, decizie după care vom veni cu o foaie de parcurs (..) măsurile pe care le vom lua", a spus ministrul, potrivit Mediafax.