The New York Times, care este considerat o adevărată instituţie de presă, a provocat surpriză, miercuri, când a fost făcut public anunţul privind plecarea din funcţie a directorului său editorial, Jill Abramson, prima femeie care a ocupat această funcţie. Jill Abramson, în vârstă de 60 de ani, se afla în funcţie din septembrie 2011.
Înainte de a fi numit în locul lui Jill Abramson la conducerea The New York Times, Dean Baquet, în vârstă de 57 de ani, a fost director de ştiri la această publicaţie, potrivit site-ului cotidianului american.
Totodată, Dean Baquet a fost şeful biroului de la Washington al The New York Times, în 2007, când a revenit la această publicaţie după mai mulţi ani petrecuţi la ziarul Los Angeles Times, unde a fost director editorial începând cu anul 2005. Înainte de a ocupa această funcţie de conducere la Los Angeles Times, Dean Baquet a fost editor la această publicaţie, începând din anul 2000.
La începutul activităţii sale jurnalistice, Dean Baquet a lucrat pentru publicaţiile The Times Picayune din New Orleans şi la The Chicago Tribune (în perioada decembrie 1984 - martie 1990).
S-a alăturat echipei The New York Times în aprilie 1990, ca reporter, ocupând ulterior mai multe funcţii la această publicaţie.
A fost recompensat cu un premiu Pulitzer în martie 1988, pentru o anchetă despre corupţia la nivelul consiliului local din Chicago, şi a fost pe lista jurnaliştilor nominalizaţi la acest prestigios premiu şi în 1994. De asemenea, Dean Baquet a primit numeroase alte premii locale şi regionale.
Născut pe 21 septembrie 1956, Baquet a absolvit Columbia University. Împreună cu soţia sa, Dylan, are un fiu, Ari.
Potrivit AFP, odată cu preluarea conducerii The New York Times, Dean Baquet se va afla în fruntea unei redacţii de 1.200 de persoane, una din cele mai importante din SUA, care este supusă presiunilor tranziţiei la digital, la fel ca întregul domeniu al presei scrise.
Pe de altă, conform nytimes.com, care citează oameni din companie, Jill Abramson s-a aflat în ultimele săptămâni în conflict cu Dean Baquet. Baquet a fost nemulţumit de decizia lui Jill Abramson de a-i face o ofertă de angajare jurnalistei britanice Janine Gibson, redactorul-şef al versiunii americane a publicaţiei britanice The Guardian. Jill Abramson a adus-o pe Janine Gibson la The New York Times pentru a lucra împreună cu Dean Baquet, fără a-l consulta pe acesta din urmă. Conflictul dintre Jill Abramson şi Dean Baquet a escaladat şi i-a atras atenţia lui Arthur Sulzberger Jr., preşedintele publicaţiei The New York Times.
Pe de altă parte, Jill Abramson a angajat recent un consultant să o ajute în privinţa stilului de management, însă cu toate acestea Arthur Sulzberger a luat decizia la începutul acestei luni să o concedieze, mai scrie The New York Times.
Jill Abramson nu a dorit să facă publice motivele pentru care a plecat de la conducerea The New York Times. Conform înţelegerii dintre aceasta şi proprietarii The New New York Times, niciuna dintre părţi nu va face publice detaliile care au stat la baza concedierii sale.
Pe de altă parte, la fel ca în cazul lui Dean Baquet, care a devenit primul afro-american care a preluat conducerea The New York Times, şi angajarea lui Jill Abramson în septembrie 2011 la conducerea The New York Times a fost o decizie istorică - ea a fost prima femeie care a condus această publicaţie.
Înlăturarea sa de la conducerea ziarului The New York Times, la mai puţin de trei ani de la numirea în funcţie, a fost primită cu dezamăgire de câteva femei din redacţia cotidianului american şi poate fi percepută ca un pas înapoi în cauza promovării femeilor în funcţii de conducere la cotidianul The New York Times şi, în general, în industria media, mai scrie The New York Times.
The New York Times este un cotidian american, înfiinţat la New York în 1851, an de când publicaţia a apărut fără întrerupere.
The Times Company este o companie internaţională de media, care deţine, printre altele, titlurile The New York Times, The International Herald Tribune şi NYTimes.com.
Preşedintele grupului este Arthur Ochs Sulzberger Jr., a cărui familie deţine controlul publicaţiei The New York Times din 1896.
Grupul de presă Times Co. a anunţat, în ianuarie 2010, că va introduce la începutul anului 2011 o taxă pentru cei care doresc să acceseze conţinuturile publicate pe nytimes.com. Astfel, cititorii site-ului NYTimes.com au avut acces gratuit la 10 articole pe lună. În iunie 2013, The New York Times a anunţat că va limita şi mai mult accesul la conţinutul său online neplătit, doar 3 articole pe zi putând fi citite gratuit de cei care le accesează de pe dispozitive mobile, după cum a relatat la momentul respectiv huffingtonpost.com. Noul sistem a încerput să producă efecte din 27 iunie 2013 şi a fost aplicat dispozitivelor mobile care folosesc mai multe sisteme de operare, între care şi iOS şi Android.