„No, tulai Doamne!” este o expresie pe cât de ciudată, pe atât de ardelenească. Este folosită zilnic de sute de mii de oameni dintr-o anumită regiune a țării. La ce face aceasta referire?
În România, există mai multe regiuni distincte, cum ar fi Dobrogea, Muntenia, Oltenia, Banat, Crișana, Maramureș, Bucovina, Moldova și Transilvania, fiecare cu propriul lor specific și limbaj. Din acest motiv, multe cuvinte utilizate într-o regiune, cum ar fi Oltenia, ar putea fi considerate ciudate în alte regiuni, precum Bucovina sau Transilvania. Aceste regionalisme specifice sunt adesea greu de înțeles pentru alți oameni. Acesta este și cazul cuvântului "tulai" din expresia "tulai, Doamne", care este intens folosit de ardeleni pentru a exemplifica o anumită situație.
Expresia "tulai Doamne" este specifică ardelenilor și este utilizată împreună cu cuvântul "Doamne" pentru a atrage atenția asupra unui eveniment. Această expresie este considerată un cuvânt propriu al regiunii și o separă de celelalte regiuni ale țării. Conform specialiștilor în lingvistică, originea cuvântului "tulai" provine din limba maghiară, de la cuvântul "tolvaj", care înseamnă "tâlhar". În trecut, acest termen a fost asociat cu "hoții", iar expresia a fost folosită pentru a evidenția o situație neplăcută. Cu timpul, sensul cuvântului "tulai" s-a schimbat, iar în prezent este interpretat ca fiind echivalentul cuvântului "vai". Prin urmare, sintagma "tulai Doamne" poate fi înțeleasă ca fiind "Vai Doamne".
Această combinație de cuvinte este folosită în special de ardeleni pentru a exprima uimirea sau mirarea față de o situație sau eveniment. În Ardeal, există de asemenea interjecția "ioi", care poate fi tradusă și ca o expresie de uimire, precum "oau" sau "vai". De-a lungul timpului, accentul și graiul local din Transilvania au fost influențate de diverse culturi și civilizații, care au lăsat o amprentă puternică în limbajul și gândirea oamenilor.