În urma numeroaselor studii efectuate, oamenii de știință spun că este necesar să se țină cont nu numai de puterea bombei nucleare care va exploda, ci de mult mai mulți factori externi. Aceștia includ ziua și locul unde s-ar putea produce explozia, precum și ora, starea vremii sau dacă bomba va exploda pe pământ sau în aer.
Primul lucru care va afecta o persoană după o explozie nucleară este orbirea fulgerătoare. Și asta pentru că cei care observă direct explozia sunt în primul rând expuși, deoarece aproximativ 35% din energia unei explozii nucleare este eliberată sub formă de radiație termică, ce se deplasează cu viteza luminii. Vestea bună este că această pierdere a vederii este temporară și durează doar câteva minute.
Apoi va urma o undă de șoc ce va distruge totul în cale pe o rază de mai mulți kilometri. Clădirile vor fi puse la pământ, iar oamenii surprinși vor suferi arsuri grave.
Pe o rază de 6 km de epicentrul exploziei, valul va crea 180 de tone metrice de forță pe pereții clădirilor mici, iar viteza vântului va atinge 255 km/h. La un kilometru de zona de explozie, presiunea va fi de patru ori mai mare, iar viteza vântului poate ajunge la 756 km/h.
Distrugerea pe scară largă ar lăsa puține șanse de supraviețuire.
O altă amenințare este dată de expunerea la radiații. Victimele suferă la început arsuri ale pielii, stări de vomă și hemoragii interne; Apoi organismul nu mai poate genera celule noi și cedează. Sunt efecte și pe termen lung. Cei expuși la radiații ajung la cancer și mor la scurt timp.
Armele nucleare au fost folosite de două ori în istoria omenirii. În anul 1945, SUA au aruncat bombe asupra orașelor japoneze Hiroshima și Nagasaki, iar sute de mii de oameni din ambele orașe au murit.
Singurele țări care ar supraviețui unui război nuclear. Concluziile surprinzătoare ale unui studiu