În primul rând trebuie să știi că în momentul în care îngheți de frică, nu o faci în mod conștient, ci de vină este creierul tău primitiv care reușește să preia controlul și să te imbolizeze. Și se pare că nu e nimic rău în asta, ci din contră blocarea ar putea avea mai multe beneficii pshilogice, cum ar fi faptul că nu îți mai amintești trauma.
Cu alte cuvinte, înghețarea are rolul de a închide sistemele atenționale, astfel încât să nu procesezi ceea ce se întâmplă cu tine. Astfel, ai putea depăși mult mai ușor o posibilă traumă.
Ce se întâmplă în corpul tău atunci când apare sentimentul de frică
Sentimentul de frică este înregistrat la nivelul creierului care atunci când percepe un pericol sau o amenințare, dă semnalul mai departe în corp. Astfel, adrenalina începe să curgă prin vene, ritmul cardiac crește, se pompează sânge în mușchi și atenția se concentrează asupra unui focar: lupta sau îndepăratrea amenințării.
În acestă situație, de obicei, cei extrovertiți vor alege să lupte, iar cei introvertiți să fugă, însă mai sunt și situații în care nu poți alege nimic și pur și simplu te transformi în stană de piatră.
Asta nu toate situațiile de care te temi te transformă în stană de piatră. De exemplu atunci când îți este frică, dar reușești să rămâi conștient, ochii se lărgesc pentru a-ți îmbunătăți viziunea periferică și pentru a procesa mai bine împrejurimile, iar gura se deschide pentru a țipa și a striga după ajutor.