„Cu peste 7,6 miliarde de oameni pe pământ care trăiesc în aproape toate ecosistemele posibile, s-ar putea spune că suntem o mulțime destul de eterogenă", a declarat arheologul Patrick Roberts de la Max Planck Institute for the Science of Human History.
Însă, acest lucru înseamnă că nu stăm prea bine la capitolul diversitate genetică, dacă luăm în calcul faptul că nu avem alte specii din genul nostru cu care să fim înrudiți îndeaproape.
Cum a ajuns homo sapiens să fie ultima specie de oameni de pe glob
De-a lungul mileniilor am împărțit gena homo cu alte șase specii, însă una câte una au dispărut definitiv. Ultima specie a dispărut acum 30.000 de ani se numea neanderthalieni.
„Cea mai simplă explicație pentru care noi suntem aici, dar neandartalienii sau alte specii umane nu sunt, este puterea creierului nostru, dezvăluită prin atitudinea pentru artă și atracția către tehnologie. Totuși, neandartalienii s-ar putea să nu fi fost niște troglodiți proști, așa cum credem", a declarat Brian Stewart de la University of Michigan.
Un posibil motiv pentru care populațiile de neandartalieni au dispărut ar putea fi faptul că specia noastră a părăsit continentul Africii și a creat populații noi, lăsându-i pe neandartalieni în urmă, până când aceștia au dispărut.
Așadar, oamenii homo sunt celebri pentru fatul că își încercau norocul în medii care erau total neospitalire din cauza temperaturilor prea ridicate sau prea scăzute.