În vârfurile degetelor există mai mulţi nocireceptori (terminaţii nervoase sensibile la durere) pe milimetru pătrat decât în alte regiuni ale pielii. Asta face ca durerea produsă de tăieturile din zona degetelor să fie resimţită mult mai intens decât cea determinată de răni similare din alte părţi ale corpului.
Însă, aceste terminații nervoase au un rol foarte important - ele alertează creierul (prin senzația de durere) că avem de a face cu temperaturi înalte, cu chimicale periculoase și cu presiunea care ar putea rupe pielea.
De ce tăieturile produse de hârtie dor mai mult decât cele produse de alte obiecte?
Se pare că de vină sunt marginile tăioase ale paginilor care sunt foarte flexibile spre deosebire de lama cuţitelor sau a altor obiecte tăioase, de exemplu. Din cauza acestei particularităţi, când ne tăiem într-o margine de hârtie, apar mai multe răni microscopice produse la suprafaţa pielii. Acest lucru sporeşte durerea resimţită. În plus, tăieturile în hârtie sunt de regulă răni superficiale, iar asta sporeşte şi mai mult durerea. De ce?
În mod suprinzător, se pare că rănile superficiale ne provoacă mai multă durere decât cele profunde. Motivul? Simplu, pentru că nu sângerează mult, drept urmare nervii sunt supuși direct aerului și anumitor particule iritante, iar din acest motiv organismul nu activează mecanismul natural de apărare al corpului, precum coagularea sângelui. Mai mult, rana deschisă este mai mereu flexată și întinsă de fiecare dată când ne folosim mâinile.
Încă un lucru pe care probabil nu îl știai despre hârtie - aceasta nu este atât de netedă precum crezi tu, ci din contră, privită la microscop aceasta este extrem de abrazivă.