”Principalele motive invocate încă sunt legate de ezitarea sau refuzul de vaccinare sunt teama de reacții adverse, informații insuficiente - oamenii răspund la aceste chestionare că încă nu au suficiente informații ca să decidă dacă se vaccinează sau nu. Alte persoane doresc să mai aștepte, deci încă nu sunt convinse de eficiența, utilitatea și de beneficiile vaccinului. Desigur, sunt persoane care în mod asumat nu doresc să se vaccineze. Practic, sunt împotriva ideii de vaccinare în general, a conceptului de vaccinare și nu în particular față de Covid-19”, a declarat medicul militar.
Gheorghiță a subliniat însă că, în ultima perioadă, numărul românilor care aleg să se vaccineze este în creștere.
”Probabil că vorbim despre acel segment populațional care, în perioada în care numărul de cazuri a scăzut foarte mult, a amânat decizia de vaccinare. De asemenea, sunt cei ezitanți, care în momentul de față au o altă percepție a riscului de îmbolnăvire, teama de boală cu tot ce asociază boala și complicațiile ei pe termen lung. Acestea sunt motivele pentru care, în general, oamenii aleg să se vaccineze. Recomandarea noastră este foarte clară - în mod deosebit cei vulnerabili, cei la risc să meargă să se vaccineze cât mai repede!”, a mai transmis coordonatorul CNCAV.
Medicul militar a reiterat că riscul de infectare cu varianta Delta scade de aproximativ cinci ori, iar cel de deces, de peste zece ori în cazul persoanelor care au primit schema completă de vaccinare.
În prezent, rata de vaccinare la nivel național este de aproximativ 30%. Mai multe detalii sunt disponibile AICI.