Medicii stomatologi recomandă, în locul perierii dinţilor sau folosirii gumei de mestecat, să bei un pahar cu apă după fiecare masă. Astfel vei îndepărta resturile alimentare de dimensiuni mari şi vei grăbi refacerea pH-ului de la nivelul cavităţii bucale. De-abia la o oră după ce-ai mâncat este indicat spălatul pe dinţi.
Şi seara, după cină, este valabilă aceeaşi regulă, mai ales în cazul persoanelor care consumă alimente acide cum sunt citricele.
Saliva protejează dantura
Unul dintre rolurile salivei, pe lângă cel de iniţiere a procesului de digestie, este acela de a proteja dantura împotriva cariilor, datorită conţinutului său bogat în enzime. De aceea, este important să depistăm din vreme eventualele disfuncţii salivare, cum sunt gura uscată, halitoza (mirosul neplăcut al respiraţiei), gustul modificat al mâncării, sau un nivel ridicat al acidităţii salivei, scrie adevarul.ro. Pe lângă enzime, în gură există şi o varietate de bacterii, principalii factori favorizanţi ai cariilor. Bacteriile din gură se hrănesc în special cu dulciuri, iar atunci când le primesc, cresc mediul acid şi, astfel, atacă smalţul dinţilor. Cu ajutorul unui test simplu disponibil în unele cabinete stomatologice moderne din ţara noastră, se poate depista nivelul acidităţii salivei.