După moartea soțului său, Radu Budeanu, un reputat jurnalist specializat în politica externă, Delia s-a retras din viața publică, însă în anii săi de glorie, a fost o figură centrală a mass-media românești din „Epoca de Aur”. Această notorietate nu a rămas însă fără consecințe. Se spune că Elena Ceaușescu, cunoscută pentru gelozia ei față de femeile frumoase și influente, a văzut-o ca pe o amenințare și a căutat motive pentru a o marginaliza.
Ce pedeapsă a primit Delia Budeanu din partea Elenei Ceaușescu
Un episod notabil este cel în care Delia Budeanu a fost sancționată pentru simplul fapt că s-a tuns mai scurt. Potrivit zvonurilor din acea perioadă, Elena Ceaușescu, observând schimbarea de look în timpul unei emisiuni televizate, s-a enervat atât de tare încât a dat ordin ca Delia să fie îndepărtată de pe micile ecrane și transferată „disciplinar” la radio. Această măsură a fost interpretată ca o manifestare a invidiei și a dorinței de a controla imaginea femeilor influente din regimul comunist.
Mai mult, în perioada comunistă au circulat zvonuri bizare despre Delia Budeanu. Printre acestea se număra și o teorie absurdă conform căreia ar fi avut o proteză în locul unui picior, motiv pentru care ar fi fost filmată întotdeauna într-un cadru fix. Aceste speculații erau răspândite cu scopul de a submina imaginea publică a prezentatoarei, o tactică folosită frecvent în acea perioadă pentru a neutraliza persoanele considerate „periculoase” sau prea populare.
Cine a fost Delia Budeanu
Delia Budeanu s-a născut pe 28 mai 1949, la București, și a fost căsătorită cu Radu Budeanu, fost redactor-șef al revistei „Lumea”. Deși inițial a visat să studieze Filosofie, Drept sau chiar să urmeze o carieră în Operă, destinul ei a fost legat de Facultatea de Filologie, pe care a absolvit-o înainte de a deveni una dintre cele mai cunoscute prezentatoare TV din România.
Cariera sa în televiziune a fost marcată de numeroase provocări, de la lupta cu cenzura comunistă la rivalitatea și invidia colegilor de breaslă. În ciuda acestor dificultăți, Delia a reușit să rămână o figură emblematică a mass-media românești până în 1997, când a decis să se retragă din televiziune, copleșită de durerea pierderii soțului său.
Ultimii ani din viață i-a petrecut într-o casă elegantă pe Bulevardul Primăverii, înconjurată de tablouri și cărți rare, rememorând amintirile sale dintr-o viață marcată de succes, dar și de suferință. Una dintre amintirile sale legate de perioada comunistă este încercarea de a obține un pașaport pentru a pleca într-o vacanță la Praga, împreună cu soțul ei, pe 22 decembrie 1989. După luni întregi de strângere a celor 37 de semnături necesare, planurile lor au fost date peste cap de închiderea granițelor, chiar în pragul Revoluției.
„Era de o inteligenţă absolut sclipitoare, era şi un mare boier.
Avea şi un umor absolut special. Câteodată, venea acasă cu o bucată de carne, cu cotlete – să zicem, de purcel.
Pe atunci mai mâncam câte un cotlet de purcel, din când în când. Intra pe uşă şi spunea: <<încă o lovitură dată duşmanilor perfizi>>… care duşmani perfizi nu mai contează cine erau, era clar că erau nişte indivizi care te impiedicau să mănânci.
<>, spunea el, adăugând <<şi iată cum metaforele mele se transformă în şnitele>>”, a povestit Delia Budeanu despre soțul ei, într-un interviu pentru „Evenimentul zilei”.