Stadiul de somn paradoxal, în care apar visele, se caracterizează prin mişcări oculare rapide. De altfel, această fază mai este cunoscută sub denumirea de REM, care în engleză înseamnă „rapid eye movement“. La bebeluşi, somnul paradoxal ocupă 50% din timpul total de somn, apoi procentul descreşte odată cu vârsta.
Ştim de asemenea că, la nou-născut, somnul ocupă cea mai mare parte a timpului, el poate dormi până la 16-17 ore, în reprize mai lungi (3-4 ore) sau mai scurte (30 de minute). Cert este că somnul profund, cu vise, ocupă un loc considerabil în viaţa lui. De ce? Potrivit specialiştilor, somnul paradoxal stimulează mecanismele de consolidare a informaţiilor acumulate în timpul zilei, ceea ce favorizează plasticitatea cerebrală (capacitatea creierului de a forma noi conexiuni). În cazul unui deficit de somn, acest proces este serios afectat, scrie Adevărul.
De aceea, susţin cercetătorii, bebeluşii au nevoie de somn profund, cu vise, pentru dezvoltarea funcţiilor cognitive: memorie, limbaj, gândire, învăţare.
„Somnul paradoxal este maxim în debutul vieţii, dar rolul său în dezvoltarea cerebrală rămâne în mare parte necunoscut”, au explicat cercetătorii de la Universitatea de Stat din Washington. Cercetările au fost făcute pe animale, pentru a evalua impactul somnului paradoxal asupra plasticităţii cerebrale (capacitatea creierului de a se modifica) şi a fost studiată funcţia vizuală. Descoperirea majoră a studiului a fost că privarea de somn profund împiedică dezvoltarea normală a vederii. Impactul are loc la nivelul cortexului vizual, zona cerebrală responsabilă cu tratarea informaţiilor vizuale, care nu îşi mai îndeplineşte corect funcţia.