În cadrul studiului, echipa de cercetători condusă de psihologul Melissa G. Hunt a monitorizat consumul de social media al unui grup format din 143 de voluntari cu telefoane iPhone. Iată ce au descoperit.
În prima etapă a studiului, participanții au primit ca sarcină să completeze un chestionar, după care au fost rugați să realizeze un screenshot la ecranul bateriei de la iPhone-urile lor. Iar în cea de-a doua parte a studiului, voluntarii au petrecut doar 10 minute în fiecare zi pe fiecare rețea de socializare. Însă, cerința din prima etapă a rămas aceeași: după folosirea telefonului aceștia trebuiau să facă un screenshot-uri la ecranul bateriei.
Timp de trei săptămâni, cât a durat studiul, oamenii de știință au analizat în permanență starea participanților prin prisma mai multor măsurători, printre care singurătatea, depresia, anxietatea și FOMO (fear of missing out – teama de a rata ce fac prietenii tăi când tu nu ești cu ei).
Rezultatele au arătat că participanții care au folosit mai rar social media au avut parte de o scădere a nivelelor de singurătate și depresie. „Efectele aceste sunt în mod special mai pronunțate în cazul oamenilor care erau mai depresivi când a început studiul", a explicat Hunt.
Chiar dacă nu ești conștient, pierzi mai mult timp zilnic decât ai crede pe rețele de socializare. Iar acest lucru te face să devii mai neliniștit și mai agitat, mai deprimat și mai invidios. Așadar, cea mai bună soluție de a scăpa de toate acestea ar fi o cură de detoxifiere de la social media. Încearcă și vei vedea că rezultatele sunt absolut uimitoare.