Despre multitasking mulți oameni spun că ar fi o prostie care ne suprasolicită capacitățile mentale și memoria, drept urmare ne face să fim mult mai neproductivi. Ce cred specialiștii despre acest lucru?
„Multitasking-ul este adeseori o problemă de percepție sau poate fi chiar perceput ca o iluzie", a explicat cercetătorul de comportamente umane Shalena Srna, de la Universitatea din Michigan.
Cât de eficient este multitasking-ul și cum te poate ajuta
O echipă de cercetători a realizat un studiu care arată că efectele multitasking-ului sunt chiar reale și au potențialul de a ne îmbunătăți capacitatea de a realiza sarcini cognitive. Cu alte cuvinte, atunci când efectuăm mai multe sarcini în același timp devenim mai productivi.
Potrivit specialiștilor, oamenii compensează din punct de vedere cognitiv pentru dificultatea percepută pentru acele sarcini. La pol opus, oamenii care percepeau aceeași sarcină ca fiind simplă devotau mai puțin efort și atenție acesteia – drept rezultat, performanța lor era mai slabă.
„Cercetările existente demonstrează că motivele oamenilor de a investi efort și control cognitiv cresc cu dificultatea sarcinii, dar și cu așteptările cu privire la dificultatea sarcinii", au explicat autorii studiului. „Într-adevăr, mai multe descoperiri sprijină noțiunea că o sarcină mai provocatoare crește atenția oamenilor și, finalmente, duce la îmbunătățirea performanței".
Totuși, studiul nu sugerează că ar trebui să-și faci o obișnuință din a face mai multe lucruri în același timp, dar îți arată că nici multitasking-ul nu are efecte atât de nocive asupra ta așa cum probabil credeai. „Rezultatele nu înseamnă că multitasking-ul este oarecum superior celui care face sarcina unică - decenii de cercetare arată deja altfel", au declarat autorii studiului.