Deși albirea părului sau căderea lui masivă odată cu înaintarea în vârstă este o problemă comună, oamenii de știință nu au reușit, până în acest moment, să identifice cauzele biologice ale acestor schimbări. Ceea ce înseamnă că am început să apelăm la modalități rapide de combatere a acestor modificări, precum vopseaua de păr sau perucile.
Acum, cercetătorii au identificat celulele specifice care cauzează creșterea părului și care dezvoltă pigmenții de culoare, iar acesta este un pas important înspre dezvoltarea tratamentelor pentru combaterea albirii părului și chelirii, potrivit Science Alert.
În timpul unui studiu privind dezvoltarea tumorilor, cercetătorii au găsit cauza acestor probleme, descoperind identitatea celulelor care determină creșterea părului. Oamenii de știință știau deja că celulele stem din piele care se află la baza foliculilor de păr sunt responsabile de creșterea părului, dar aceștia nu erau siguri ce făcea ca celulele pielii să se transforme în celule care compun părul. În lipsa unor asemenea cunoștințe, cercetătorii nu puteau găsi o modalitate viabilă de a combate efectele îmbătrânirii părului.
Însă aceștia au descoperit o proteină aparte care se regăsește în celulele destinate creșterii părului. Denumită KROX20, proteina cauzează celulele pielii din preajma foliculilor de păr să dea naștere unei proteine denumite factor de celule stem (SCF), iar apoi ambele molecule se exprimă în interiorul unei singure celule și interacționează cu celulele de melanocit, care sunt responsabile de pigmentul pielii și al părului, potrivit playtech.ro.
Dacă una dintre cele două molecule lipsește, procesul nu se desfășoară așa cum ar trebui. Conform studiului, dacă lipsește proteina KROX20, părul nu mai crește, iar deținătorul devine chel. În schimb, atunci când gena SCF lipsește din cadrul acestor celule, părul individului albește.
Cercetarea s-a realizat pe șoareci, iar deși există numeroase similarități biologice între noi și aceste mamifere, studiul trebuie să fie repetat și pe oameni pentru a avea într-adevăr valabilitate. Speranța specialiștilor este că, odată ce vor putea determina cauza schimbărilor pe care le suferă părul odată cu înaintarea în vârstă, vor putea să combată aceste efecte.