De asemenea, acest deșert se numără printre cele mai uscate locri de pe planetă, asta din cauza faptului că ploaia nu și-a făcut simțită prezență timp de câteva decenii.
Deșertul Atacama din Chile seamănă izbitor de mult cu planeta Marte
Pe lângă acest lucru, cercetătorii au mai descoperit ceva inedit în nucleul incredibil de uscat al deșertului - viață microbiană. Cum este posibil să existe forme de viață în acest mediu ostil și arid?
Ei bine, existența acestor forme de viață, care dărâmă tot ce știam până acum despre ecosisteme, ar putea oferi un răspuns și în ceea ce privește viața de Marte.
Cu alte cuvinte, cercetătorii cred că așa cum există forme de viață în deșertul Atacama, așa ar putea exista și pe Marte.
„Mereu am fost fascinat să merg în locuri despre care oamenii nu cred că ceva poate supraviețui. Dacă viața persistă în cel mai uscat mediu de pe Pământ, există o șansă să află același lucru și despre Marte", spune Dirk Schulze-Makuch de la Universitatea de Stat din Washington.
Se pare că nu este prima oară când cercetătorii au detectat microbi în deșertul Atacama, însă de această dată au cules dovezi concrete ale unei comunități microbiene localizate, activă din punct de vedere metabolic, înfloritoare – sau cel puțin supraviețuitoare – în acest mediu arid.
Atacama este un deșert de coastă, din America de Sud, format datorită curenților marini reci ce saturează aerul, eliminând astfel precipitațiile. Deșertul Atacama este cel mai arid deșert, din lume, precipitațiile fiind de 1,8 l/m.p. la zece ani.